Stadsbestuur wil verkoop waterdienst ernstig onderzoeken

Redactie KW

Het voorstel van de Ieperse SP.A om de Ieperse waterdienst zo snel mogelijk te verkopen aan de VMW is bij de meerderheid niet in dovemansoren gevallen. Dat bleek op de gemeenteraadsziting van maandagavond, waar burgemeester Luc Dehaene (CD&V) het voorstel ontplooide om een verkoopsscenario heel ernstig te onderzoeken en de gemeenteraad tegen uiterlijk de grote vakantie te laten beslissen. Een amendement dat van iedereen een jastem kreeg… behalve van Eva Ryde van de N-VA.

Het is al geruime tijd dat er over de mogelijke verkoop van de stedelijke regie Waterdienst allerhande zaken voor of achter de coulissen gezegd en geschreven worden. De SP.A wou nu eindelijk eens klaarheid en pakte vorige week uit met het nieuws dat zij hun standpunt hadden gewijzigd en nu vóór een dergelijke verkoop zijn, én dat zij over de onmiddellijke verkoop van de waterdienst aan de VMW een stemming zouden afdwingen in de eerstvolgende gemeenteraad.

Handig gespeeld, want het was al geweten dat binnen het meerderheidskartel een heel aantal mensen eigenlijk ook wel pro zijn en nu zou die meerderheid dus gedwongen worden om kleur te bekennen. En daar waar het er aanvankelijk naar uitzag dat de meerderheid zich door het voorstel niet zou laten imponeren en zelf wel de agenda zou blijven bepalen, zorgde burgemeester Dehaene in de raadszitting van maandag voor de nodige verrassing door niet zijn waterschepen Jef Verschoore te laten antwoorden op de omstandige interpellatie van Ives Goudeseune (SP.A) maar zélf het woord te nemen. Meteen werd het stil in de zaal…

Eerst onderzoeken

Al snel bleek dat het amendement van de burgemeester niet zo sterk afweek van wat de SP.A had voorgesteld. Daar waar Goudeseune het had over de nodige stappen zetten ‘om de verkoop van de RSW tegen de meest gunstige voorwaarden, met behoud van alle rechten voor het personeel, te realiseren, had Dehaene het over onderzoeken wat op lange termijn de beste opportuniteit is voor de RSW. In ieder geval dienen in elke voorgestelde hypothese de rechten van het personeel gevrijwaard te worden’.

Toen de burgemeester daar nog aan toevoegde dat een en ander kan gebeuren binnen een uitgebreide commissie waterdienst en dat de beslissing zou moeten kunnen vallen voor de grote vakantie, had hij vrijwel iedereen over de streep getrokken. Johan Sanders van Vlaams Belang, die aanvankelijk niet inzag waarom er nu per se verkocht moet worden, kon zich wel vinden in het amendement, idem dito voor Fabienne Dumortier van Open VLD. Waarop Goudeseune zelf, na korte overlegronde met zijn kameraden, ook groen licht gaf. „Wij vinden dit een goed en opbouwend voorstel, heel anders dan de polemieken die we deze morgen nog in de pers konden lezen “. Waarmee hij, niet voor de eerste keer die avond, een sneer gaf aan het adres van Jan Delie, die via de dagpers het SP.A-voorstel had afgebroken en het standpunt nog eens had onderstreept van de N-VA, die tegen de verkoop is.

Delie zelf kon ter zitting zijn stelling geen kracht meer bijzetten, want hij was verontschuldigd wegens skivakantie. De andere NV-A’er in de zaal, Eva Ryde, gaf echter wel een signaal door als enige onthouding te stemmen. Ives Goudeseune wou het ook nog eens uit haar eigen mond horen en vroeg of ze zich niet vergist had bij de stemming. Wat niét het geval bleek te zijn. „We nemen hier akte van”, aldus een plots erg korte burgemeester Dehaene. Het is duidelijk dat er binnen het meerderheidkartel toch nog een paar puntjes op de i zullen moeten worden gezet.

(JRE)

Uitgebreide versie in de Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 6 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier