Stadsbestuur Wervik voert nieuwe maatregel in tegen verfransing

Redactie KW

Wie in Wervik zijn woning voortaan verhuurt aan Fransen doet er alvast goed aan om bij de voorwaarden in het huurcontract te voorzien dat de huurders verplicht zijn om zich in het stadhuis in te schrijven in de bevolkingsregisters. Doen de huurders dat niet, dan krijgt de eigenaar van de woning een belasting op tweede verblijven in de brievenbus. Het tarief hiervoor bedraagt 600 euro. Met deze maatregel wil het stadsbestuur iets doen aan de toenemende verfransing.

Wervik is een grensstad en lokt daardoor nogal wat Fransen. Niet alleen om er boodschappen te doen, op café te gaan of te komen tanken. De afgelopen jaren werden nogal wat huizen verkocht aan zuiderburen. De prijzen van de woningen zijn hier immers merkelijk goedkoper dan over de grens.

Er zijn ook woningen die worden verhuurd aan koppels uit Noord-Frankrijk. “Samen met het naburige Menen en Mesen stellen we vast dat Fransen zich hier komen vestigen zonder er zich te domiciliëren”, zegt schepen Hendrik Ingelbeen (CD&V). “Op die manier missen we heel wat inkomsten. Zo ontsnappen die huurders aan het betalen van de personen- en gemeentebelasting. Daarom werd het reglement van de belasting op de tweede verblijven aangepast. De aanpassing houdt in dat de eigenaar van een verhuurd pand kan belast worden als tweede verblijf wanneer de huurder zich niet laat domiciliëren in de gemeente. Het is dan aan de eigenaar om ervoor te zorgen dat hij verhuurt aan in Wervik gedomicilieerde huurders of om de belasting te recupereren bij zijn huurder. Op vandaag blijft er voor meer dan 2.400 euro aan tweede verblijfsbelastingen onbetaald en deze zijn allemaal verschuldigd door Franse huurders. Met de aanpassing van het reglement willen we voorkomen dat Franse huurders zich niet laten domiciliëren of de tweede verblijfsbelasting niet betalen.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier