Stadsbestuur verlaagt belastingen

De belastingen in Roeselare gaan naar beneden
Redactie KW

Het stadsbestuur schroeft de fiscale druk terug en stelt voor om vanaf 2009 weer de belastingen te verlagen : van 9,5 naar 8,9 procent aanvullende personenbelasting en van 1925 naar 1875 opcentiemen op de onroerende voorheffing. Ten vroegste vanaf 2011 wordt ook de huisvuiltaks afgeschaft. De komende jaren investeert Roeselare jaarlijks 16 miljoen euro.

Besparen en snoeien, prioriteiten leggen, herschikken en verschuiven : het voorgesteld budget 2009 van de stad Roeselare wordt getekend door diverse ingrepen.

Deels onder druk van de acties van het ACV, de Gezinsbond en Okra, stelt het stadsbestuur voor om de twee voornaamste gemeentebelastingen in 2009 te laten dalen. Van 9,5 procent naar 8,9 procent aanvullende personenbelasting en van 1925 naar 1875 opcentiemen op de onroerende voorheffing. Daarnaast wordt ook ten vroegste in 2011 – na de invoering door Mirom van het Diftar-systeem – de huisvuiltaks afgeschaft.

“We zouden graag nog verder gaan”, zegt burgemeester Luc Martens (CD&V). “Maar we weigeren de dienstverlening te ontmantelen en het beleid vleugellam te maken. Zoiets zou zeker de toekomst van de stad hypothekeren. We moeten precies Roeselare een sterke positie tussen de andere centrumsteden blijven bezorgen.”

Om tot die lastenverlaging te komen en ook de torenhoge schuld verder af te bouwen, werd gevoelig gesnoeid in het vooropgesteld budget. Onder andere op de overdrachten.

Zo werden de voorziene toelages voor 2009 aan het OCMW (min 330.000 euro) en de RIHO-zone (min 275.000 euro) verminderd. In vergelijking met 2008 is dit nog altijd een stijging van respectievelijk 13 en 2 procent.

Nog opvallend : tot het einde van de huidige legislatuur wordt de investeringsenveloppe beperkt en de investeringen beter in de tijd verspreid. Jaarlijks worden de investeringen herleid tot 20 miljoen euro (met inbegrip van de te verwachten subsidies). Aanvankelijk werden 24 miljoen euro aan investeringen vooropgesteld.

De voornaamste investeringen in 2009 zijn : de Heirweg, renovatie van de stedelijke basisschool 1, West- en Noordlaan, Roeselare Centraal,… Verder wordt de uitbreiding van het personeelskader beperkt tot de meest dwingende noden. Het stadsbestuur benadrukt verder dat het haar uitgesproken sociaal beleid handhaaft.

Het budget 2009 wordt halfweg december aan de leden van de gemeenteraad voorgelegd. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier