Stadsbestuur van Tielt bespaart 15 procent op eigen werkingsmiddelen

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De financiële toestand is ‘ernstig’ en dat verplicht het stadsbestuur tot ingrepen. Zo moeten de eigen diensten 15 procent besparen op de werkingsmiddelen.

Wettelijk moet de stad in het kader van de opmaak van de Beheers- en Beleidscyclus (BBC) in 2019 een financieel evenwicht behalen. Tielt gaat via de autofinancieringsmarge voor een overschot in 2019 van bijna 300.000 euro.

Op vandaag staan de stadsfinanciën er echter slecht voor : een hoge schuld en een tekort in eigen dienstjaar dat het grootste van onze provincie is. Zo wordt de komende jaren bespaard op de eigen werkingsmiddelen (min 15 procent) en wordt onder andere stadspatrimonium (bejaardenflats in Aarsele) verkocht. Die bejaardenflats zouden aan een sociale bouwmaatschappij worden verkocht, zodat wie op vandaag een woongelegenheid huurt, kan blijven.

Investeringen terugschroeven

Ook het investeringsvolume wordt teruggeschroefd. Zo zou de komende zes jaren in totaal circa 10 miljoen euro worden geïnvesteerd. Volgend jaar gaat onder andere aandacht naar het onderhoud van wegen, de heraanleg van de Kistestraat, een nieuwe sportvloer in de oude sporthal en mogelijks naar het aanpassen van het cultuurcentrum aan de hedendaagse noden. Of er ook een aanpassing komt van de belastingen en retributies is voorlopig onduidelijk. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier