Stadsbestuur van Mesen legt fanfare een sanctie op

Redactie KW

De gemeenteraad van Mesen heeft vrijdagavond tijdens een besloten vergadering unaniem beslist om de fanfare een sanctie op te leggen. Aanleiding is de weigering van de fanfare om de Vlaamse Leeuw te spelen op de 11-novemberplechtigheid. De fanfare verliest twee jaar haar gemeentelijke toelage.

In de gewone zitting van de gemeenteraad werden de gemeentelijke toelagen aan verenigingen overlopen. Opvallend was dat voor de fanfare nul euro stond ingeschreven op de lijst. Oppositiepartij MDM reageerde niet, en keurde alles goed. Burgemeester Sandy Evrard (MLM) zei dat tijdens de geheime zitting nog sancties zouden besproken worden, die aan de fanfare worden opgelegd.

Unaniem

Burgemeester Evrard: “We hebben dinsdag, op de eerste werkdag van het nieuwe jaar, een brief gestuurd naar het bestuur van de Koninklijke fanfare, waarin we een aantal sancties aankondigen. Daarmee leggen we de bal in het kamp van de fanfare. Ik wil benadrukken dat alle getroffen maatregelen unaniem werden genomen. Dus ook de oppositie was akkoord. Zelf was ik dertig jaar spelend lid van de fanfare, maar mijn ontslag als muzikant van 11 november vorig jaar blijft onomkeerbaar. Voor 2011 zal de toelage van 1.000 euro niet uitbetaald worden en ook dat is onomkeerbaar. Verder krijgt de fanfare geen enkele uitnodiging meer om officiële feesten en plechtigheden op te luisteren.”

Wel terug welkom indien de Vlaamse Leeuw gespeeld wordt

“Wanneer de fanfare ons echter schriftelijk belooft om dit jaar wel de Vlaamse Leeuw te spelen tijdens officiële plechtigheden, komen we daarop terug. En dan krijgen ze ook hun toelage van 1.000 euro voor 2012. Ik hoop dus van ganser harte dat de mensen van de fanfare hun vergissing inzien, en dat ze hun wettelijke verplichtingen nagaan. Want tijdens officiële plechtigheden moeten zowel de Brabançonne als de Vlaamse Leeuw gespeeld worden. Wij kregen vorig jaar in mei nog een brief van het kabinet van minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), die ons daarop wees. In het kader van de komende herdenkingen rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog zullen er in Mesen heel wat officiële plechtigheden plaatshebben. Ik hoop dan ook dat de fanfare er bij zal zijn. Het is in hun belang, en in dat van de stad. Als burgemeester van de Vredestad wil ik natuurlijk vrede met iedereen. Ik ben zeker niet rancuneus, maar ik hoop eerstdaags een antwoord te krijgen van de fanfare, waarbij ze beloven in de toekomst wel de Vlaamse Leeuw te spelen. Hopelijk is dan daarmee de pagina voor altijd omgedraaid, want ik ben vergevingsgezind.”

(AHP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier