Stadsbestuur van Blankenberge geeft premies voor rookruimtes

Redactie KW

Het stadsbestuur van Blankenberge gaat premies uitdelen aan horeca-uitbaters die een rookruimte inrichten. Cafés kunnen tot 1.500 euro opstrijken als zij zo’n ruimte installeren volgens de letter van de wet. “We willen de horeca een duwtje in de rug geven. Bovendien komt dit ook de gezondheid van niet-rokers ten goede”, zegt het stadsbestuur in Het Laatste Nieuws.

Het initiatief om rookkamers en -terrassen te financieren, werd uitgewerkt door de liberale schepen Björn Prasse. “Steeds meer zaken lijden onder het algemene rookverbod dat sinds 1 juli 2011 van kracht is. Tegelijk zie je dat in sommige etablissementen het rookverbod na een bepaald uur volledig genegeerd wordt. Een situatie die de gezondheid van de niet-rokende caféganger schaadt.”

En dan is er ook nog het stoeproken, dat geluidsoverlast kan veroorzaken. “Om al die redenen gaan we de horeca-uitbaters ondersteunen die een rookruimte willen inrichten zoals de wet het voorschrijft.”

Binnen en buiten

Concreet kunnen de cafés een premie tot 1.500 euro opstrijken voor het inrichten van een “inpandige rookruimte” (rookkamer) – als dat volgens de regels van de kunst gebeurt. Uitbaters die bestaande rookkamers aanpassen die op dit moment nog niet helemaal in orde zijn, kunnen tot 750 euro krijgen. Hetzelfde bedrag is er voor horecazaken die een “buitenpandige rookruimte” (rookterras) inrichten. Dat is ongehoord, reageert de Vlaamse Liga tegen Kanker. “De overheid moet initiatieven subsidiëren die het roken afraden in plaats van aanmoedigen.”

Ook de SP.A die in Blankenberge in de oppositie zetelt, is verbolgen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier