Stadsbestuur legt vestiging van nachtwinkels aan banden

Redactie KW

Om een wildgroei aan nachtwinkels te voorkomen, legt Menen de vestiging ervan aan banden. Vanaf 2011 moet een voorafgaande vergunning door het college van Burgemeester en Schepenen worden toegekend. Die toekenning zal gebaseerd zijn op basis van objectieve criteria, zoals de ruimtelijke ligging van de vestigingseenheid, de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust. Alle aanvragen zullen onderworpen worden aan een brandveiligheidsonderzoek, een financieel en een stedenbouwkundig onderzoek.

Er mogen bovendien geen nieuwe vestigingen meer bijkomen in de hoofdstraten, binnen een straal van 100m rond een bestaande nachtwinkel, op minder dan 150m van een openbaar plein, in of naast gebouwen met een voortuin en in meergezinswoningen.

Schepen Martine Fournier: Alle voorwaarden worden in een gemeentelijk reglement verduidelijkt. We erkennen de sociaaleconomische behoefte aan nachtwinkels en telecommunicatiebureaus, maar we mogen tegelijk niet blind zijn voor realiteit en het gevaar voor een wildgroei. In het kader van een goede spreiding en om reden van diverse overlast, inherent aan dergelijke activiteiten, moeten we ingrijpen. De inplanting van dergelijke handelszaken is immers onverenigbaar geworden met het algemene woonkarakter in vele wijken, verkavelingen, woonerven en in bepaalde delen van het stadscentrum.”

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier