Stadsbestuur bestudeert financiële haalbaarheid van nieuwe BibLLLiotheek

Redactie KW

Het college van burgemeester en schepen nam op het laatste college voor het verlof akte van het juryverslag voor de keuze van een ontwerper voor de nieuwe “bibLLLiotheek-stationsomgeving.” De LLL verwijst naar het samengaan van het volwassenenonderwijs of LevensLang Leren met de nieuwe bibliotheek.

Niet minder dan 33 ontwerpteams- waarvan een groot aantal met internationale uitstraling- stelden zich vorig jaar kandidaat. De jury met als voorzitter Vlaams Bouwmeester Marcel Smets selecteerde hieruit 5 teams die een schetsontwerp en een offerte konden opmaken.

De 5 teams presenteerden medio februari aan de hand van een schetsontwerp hun visie op het programma voor de bIbLLLiotheek en de stationsomgeving. Naast de vermelde ontwerpers werd ieder team bijgestaan door tal van andere experten inzake stabiliteit, technieken, stedenbouw, duurzaam bouwen en interieurinrichting. Dit zijn de 5:

1. SumProject (B) en Adjaye Associates (UK)
2. Jan De Vylder architecten (B) en DRDH architects (UK)
3. Béal & Blanckaert (Fr) – Urbain (B);
4. B-architecten (B) – LAND (B);
5. RE X (USA) en Bas Smets (B);


Van de 5 teams wist het Amerikaans-Belgische team RE X- Bureau Bas Smets de jury het meest te overtuigen. Zij worden naar voor geschoven als het meest geschikte team voor het ontwerpen van de bibLLLiotheek. De jury waardeert in het bijzonder de visie om het Muziekcentrum (Track*, De Kreun, Muziekconservatorium) volwaardig te integreren in het nieuwe programma van de bibliotheek en het volwassenenonderwijs.


De aktename van het juryverslag betekent een expliciete keuze voor het ontwerpteam Rex- BBS maar het voorgestelde ontwerp mag zeker niet als definitief beschouwd worden. Het stadsbestuur zal bijgevolg de ontwerpopdracht nog niet definitief gunnen. Eerst moet er zekerheid zijn over het precieze programma, de haalbare timing, de kostprijs en de financiering van het globale project. Daarover moet onder meer met het ontwerpteam en de verschillende geïnteresseerde partners verder overlegd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier