Stadsarchitect Jean-Pierre Vanacker met pensioen

Redactie KW

Stadsarchitect Jean-Pierre Vanacker zet op zijn 62ste een punt achter een 30-jarige carrière bij de stad Kortrijk. Hij kan terugblikken op een indrukwekkende lijst van restauraties, renovaties en nieuwbouwprojecten waar hij bij betrokken was.

“Waar ik het meest trots op ben? Dat ik heb kunnen verhinderen dat de orangerie van het Broelmuseum tegen de vlakte ging. Ik heb er hard voor moeten ijveren, maar het is gelukt. Nu is het een voorbeeld van hoe een stadsgebouw na restauratie en herbestemming weer een mooie toekomst kan krijgen.”

Memoires van een stadsarchitect

Jean-Pierre Vanacker, de man die samen met zijn vrouw resideert in het ‘verre’ Wervik, heeft al die realisaties nu samengebracht in een boek dat terzelfder tijd ook een mooi overzicht biedt van zijn carrière bij de stad. “Het begon met een vraag van een aantal mensen die vroegen of ik mijn memoires als stadsarchitect wou schrijven. Ik heb het enigszins anders opgevat en een fotoboek gemaakt. Nu is het ook goed, denk ik, dat die kennis niet zal verloren gaan.”

“Veel veranderd in die jaren”

Vanacker was 32 toen hij als architect in dienst trad van de stad. ‘Ik was toen blij dat ik al ervaring had opgedaan in een eigen bureau. Dat was zeker een voordeel. Wat me het meest opvalt als ik die volledige periode overschouw, is dat er toch wel erg veel veranderd is in al die jaren. In de beginperiode stonden overheden nog helemaal anders tegenover de architectuur. De tijdsgeest was toen anders, niet alleen in Kortrijk. Overheden wilden gebouwen afbreken, platgooien en opnieuw beginnen. En het moest snel gaan.”

Belfort platgooien

“In Kortrijk gingen de hallen op de Grote Markt tegen de vlakte. Dat was een stuk voor mijn tijd, maar nu is zoiets niet meer denkbaar. Weet je dat er op zeker ogenblik politici te vinden waren om het Belfort op de Grote Markt plat te gooien. Dat is nu ondenkbaar geworden dat iemand zo’n idee nog zou durven opperen.”

(VFB)

Uitgebreid interview in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad) van vrijdag 2 juli 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier