Stadsarchief verwerft waardevolle vooroorlogse plannen

Redactie KW

Het stadsarchief van Ieper heeft een unieke collectie plannen kunnen verwerven. De plannen dateren van voor en na de Eerste Wereldoorlog. En zeker die vooroorlogse documenten zijn uniek, want het eigen stadsarchief van Ieper is tijdens de oorlog volledig in de vlammen opgegaan.

De plannen zijn van de hand van Jules Cooman, die stadsarchitect was van 1895 tot 1930. Van elk monument of waardevol huis in de stad had hij met veel oog voor detail voor de oorlog plannen gemaakt, en dat in het kader van restauratiedossiers. Tijdens de oorlog vluchtte hij naar Frankrijk, en nam zijn plannen mee. Zijn archief bestond uit zo’n 300 dossiers, met daarin 5.000 tot 10.000 plannen en tekeningen.

Na de Eerste Wereldoorlog die de stad in puin legde, was Jules Cooman de grote pleitbezorger om Ieper terug op te bouwen zoals het vroeger was. En niet om er een openluchtmuseum van te maken, zoals de Britten wilden. Ieper dankt dus zijn huidig uitzicht aan Jules Cooman en zijn plannen.

Het zijn 2 achterkleinkinderen, zelf allebei architect, die de waardevolle documenten aan het stadsarchief hebben bezorgd.

(EV/BS)

Meer hierover? Klik op Video. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier