Stadsarcheoloog van Oudenburg schrijft boek over Romeinse kustverdediging

Redactie KW

Oudenburg was tot in de vierde eeuw na Christus een belangrijke schakel in de militaire kustverdediging. Om invallen van piraten tegen te gaan in de Noordzeegebieden bouwden de Romeinen aan de Engelse, Nederlandse, Vlaamse en Noord-Franse kust een reeks versterkingen. Over dit Romeins verleden is een boek verschenen van de Oudenburgse stadsarcheoloog Wouter Dhaeze.

Dat er straks in Oudenburg een jachthaven wordt aangelegd, is niet zo vreemd. Want in de tijd van de Romeinen lagen er al schepen. Onze kust zag er in de eerste eeuwen ook helemaal anders uit. Er waren nog geen dijken. De streek was doorkruist met slikken, schorren en geulen. Dat de Romeinen voor Oudenburg kozen was geen toeval.

“Zo kon men wel de zeegeulen die het binnenland instroomden afsluiten, maar ook het wegennet kon gecontroleerd worden. Oudenburg lag aan het water, maar ook aan een weg”, zegt stadsarcheoloog Wouter Dhaeze.

Piraten

Van heuse zeeslagen was er toen geen sprake. Piraten sloegen hun slag aan land. Ze vaarden zo ver mogelijk landinwaarts op zoek naar buit. Maar dikwijls was het ook uit noodzaak wanneer de oogst tegenviel of ze hun visgronden waren kwijt gespeeld. De Romeinen waren niet zo vertrouwd met de Noordzee en de getijdengeulen. Maar oude stropers

Het boek DE ROMEINSE KUSTVERDEDIGING LANGS DE NOORDZEE van Wouter Dhaeze is het resultaat van een doctoraatstudie. (BV)

Meer nieuws op Focus vanavond vanaf 18u00.

Stadsarcheoloog van Oudenburg schrijft boek over Romeinse kustverdediging

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier