Stadsambtenaren in Menen worden aangespoord Nederlands te spreken

Redactie KW

In Menen wil burgemeester Martine Fournier een strakker taalbeleid voor de ambtenaren van de Onthaaldienst en de dienst Burgerzaken. Met de burgers wordt voortaan in de eerste plaats Nederlands gesproken.

Ambtenaren schakelen vaak over op het Frans om inwoners te kunnen helpen, wat volgens de taalwetgeving strikt genomen niet mag. “Aangezien Menen integraal tot het Nederlandse taalgebied behoort, wordt in principe uitsluitend het Nederlands gebruikt”, zegt de burgemeester op haar website.

Het eerste contact met de burger verloopt, ook in probleemsituaties, steeds in het Nederlands. “De burger moet duidelijk aanvoelen dat alleen het Nederlands de officiële taal is. Het is toegelaten dat het personeelslid Nederlands praat en de burgers een andere taal. Maar er wordt door de ambtenaren niet meer automatisch overgeschakeled naar een andere taal.

Respect

Martine Fournier op haar website: “Op die manier wordt respect afgedwongen voor het Nederlands en voor de inspanningen die bij het integratiebevorderend werken worden gedaan om anderstaligen op te vangen.”

Opleiding

Het stadsbestuur zal in het najaar een opleiding voorzien voor de medewerkers van het Onthaal en de dienst Burgerzaken.

“Na de testfase gedurende 6 maanden met die twee diensten gaan we de standaardnorm en de gedragscode evalueren, om zo een eenduidig taalbeleid in de ganse organisatie te kunnen invoeren. Ook onze nieuwe Integratiedienst gaan we hierbij nauw betrekken”, zegt de burgemeester.

Racistisch

De nieuwe code lokt felle reacties uit bij de Franstaligen. Zij voelen zich gediscrimineerd en spreken zelfs van racisme.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie.

Stadsambtenaren in Menen worden aangespoord Nederlands te spreken

Studiogesprek

Stadsambtenaren in Menen worden aangespoord Nederlands te spreken

Strikt taalbeleid in Menen niet door iedereen gewaardeerd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier