Stadhuis tegen einde van het jaar naar Adelahuis

Redactie KW

Het is nu definitief : maandag zette de gemeenteraad unaniem het licht op groen om het Mesense stadhuis over te brengen naar het Adelahuis, aan de overzijde van de markt. Als alles goed gaat, dan kan deze operatie tegen eind dit jaar voltrokken zijn. Het huidige stadhuis zal daarna worden omgebouwd tot cultuurhuis en o.m. de bib, de toeristische dienst en het musuem huisvesten.

Het Adelahuis stond al een tijdje leeg toen de stad het vorig jaar kon verwerven, maar toch is het gebouw in prima staat. Niettemin zullen er toch nog een aantal aanpassingswerken moeten gebeuren om het als stadhuis te laten fungeren. De kosten hiervoor worden op zo’n 75.000 euro geraamd, maar het is niet zeker of deze raming wel realistisch is. Zuinigheid zal in elk geval troef zijn, want voor dit project valt nauwelijks subsidie te rapen.

Het studiebureau Noa uit Brugge maakte al enkele voorontwerpen van de aangepaste binneninrichting, in een van de volgende raadszittingen zal de gemeenteraad nu een ontwerper aanstellen.
De gemeenteraad wijzigde ook de stadstoelagen voor 2009. Het globaal pakket blijft ongewijzigd, maar aangezien de sportvereniging Nico-boys niet meer bestaat, zal de 125 euro toelage die aanvankelijk voor hen voorzien was nu worden verdeeld onder twee nieuwe organisaties die zich meldden : de vzw Vlaanderen-Ierland, die 50 euro toelage krijgt, en het Vlaamse Kruis, dat 75 euro krijgt. De andere toelagen blijven ongewijzigd : 625 euro voor het wielercomité, 233 euro voor de welzijnsraad van het Arrondissement Ieper, 25 euro voor Burgemeesters voor de vrede en 100 euro voor Palliatieve zorg.

Minuut stilte

Deze gemeenteraadszitting begon overigens met een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van het drama in Dendermonde. „Als burgemeester zal ik een brief schrijven naar mijn collega van Dendermonde, waarin ik namens alle Mesenaars ons medeleven en onze steun zal uitspreken, en onze OCMW-voorzitter zal hetzelfde doen naar zijn collega-voorzitter toe”, verduidelijkte burgemeester Sandy Evrard (MLM) bij het begin van de zitting. „Nu vrijdag om 10 uur, wanneer het precies een week geleden zal zijn dat de gruwelijke feiten zich afspeelden, zullen we de vlaggen halfstok hangen en dat blijft zo tot na de begrafenis van de drie slachtoffers”.

Op het einde van de zitting feliciteerde Jean Vanhoorne (CD&V) de burgemeester voor de goede organisatie van de stedelijke strooidienst, maar hij merkte op dat de Markt en een deel van de Rijselstraat er soms toch heel glad bijliggen terwijl er elders geen problemen zijn. „Het moet zijn dat er op de Markt en in de Rijselstraat heel gladde palingen wonen”, grapte de burgemeester. Maar hij voegde er dadelijk aan toe dat hij het probleem wel degelijk onderkent. „Alleen, de strooiwagen laten uitrukken om enkel op deze twee plaatsen te strooien is een dure zaak. Maar misschien moeten we ons oude zoutstrooiertje wel weer eens van de zolder halen, dat kan hier misschien nog goeie diensten bewijzen…” (JRE)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws) van vrijdag 30 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier