Stadhuis genomineerd voor prestigieuze architectuurwedstrijd

Redactie KW

Het vernieuwde stadhuis van Menen is genomineerd voor de Europese Mies van der Rohe Architectuurprijs. Met de prestigieuze prijs is een geldbedrag van 60.000 euro gemoeid. De prijs ging uiteindelijk naar een Noors project, maar Menen is toch blij met de nominatie.

Het stadhuis bestaat uit verschillende gebouwen die historisch met elkaar vergroeid raakten. Het stadhuis is in die zin de opstelsom van tweehonderd jaar bouwgeschiedenis. In de loop van de tijd werd ook veel vernield en verbouwd. Het winnende bureau noA Architecten liet de buitenkant van het stadhuis grotendeels ongemoeid, maar binnen maakten ze enkele ingrepen ongedaan die zonder historische of architecturale meerwaarde waren.

Hun grootste ingreep in de A-vleugel, die oorspronkelijk uit 1782 dateert, is de nieuwe raadszaal op de tweede verdieping. Ze wordt gedragen door vier betonnen pijlers en is zichtbaar vanuit de vernieuwde open inkomhal. Een grote, strakke witte staalstructuur met glazen wanden vormt een centrale patio. Ook dat is een gedurfde, hedendaagse ingreep die voor veel licht en helderheid zorgt, waardoor de moeilijke historische puzzel mooi in elkaar past.

Het ontwerp kon de jury dus duidelijk bekoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier