Staden, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: frustraties nog niet weg

Redactie KW

14 oktober vandaag en dat is dag op dag precies één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen.

Daarom trekken we naar enkele gemeenten waar nu een nieuwe burgemeester de plak zwaait. Beginnen doen we met Staden. Daar was CD&V al decennia lang aan de macht maar nu zijn dat N-VA, SP.a en Open Vld met Francesco Vanderjeugd als jongste burgemeester van het land.

Na 20 jaar moest burgemeester Josiane Lowie dus de sjerp afstaan. “Ik vind het nog altijd jammer dat ik me niet zo hard meer kan inzetten voor de gemeente waar ik zo van hou. Dat blijft moeilijk. Aan de andere kant weet je wel dat het nieuwe beleid probeert z’n best te doen.”

Francesco Vanderjeugd is 25 en daarmee de jongste burgemeester van het land. Hij sloot met zijn Open Vld een coalitie met N-Va en SP.a.: “Ik denk dat de bevolking open staat voor ons en constructief mee denkt en beseft: ze gaan er voor. In het begin was er twijfel maar ondertussen beseffen ze dat we het goed menen, we gaan er voor.”

Inhoudelijk

Josiane Lowie : “Of er inhoudelijke verschillen zijn, is afwachten omdat we als oppositie geen enkel zicht hebben waar dit meerjarenplan naar toe gaat. Ik vind dat jammer. We worden daar echt niet bij betrokken. Wij zouden als grootste partij met veel ervaring een belangrijke inbreng kunnen doen. Wij zouden dat willen doen maar tot op vandaag krijgen we daar geen kans toe.”

Francesco Vanderjeugd : “Ik denk dat we elkaar nog moeten vinden. De frustraties zijn al sterk afgezwakt maar zijn er nog, bij zowel ons als hen. Die moeten weg, dan gaan we elkaar wel gaan vinden.”

(KV/BS)

Staden, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: frustraties nog niet weg

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier