Stad ziet negatieve tendensen in lokale tewerkstellinganalyse

Redactie KW

Uit cijfers van de VDAB en het Brugse stadbestuur blijkt dat er tijdens het laatste kwartaal van 2009 een vijfde meer werklozen zijn in Brugge. “Het verontrust me dat Brugge die op vlak van tewerkstelling doorgaans beter scoort dan Vlaanderen en West-Vlaanderen nu op enkele aspecten negatievere resultaten voorlegt”, zegt schepen voor tewerkstelling Annick Lambrecht (sp.a).

Bij de cijfers steken ook de cijfers van de Zeebrugse haven. Daar valt
vooral de sterke daling van het aantal vacatures op. Bij de transportsector is het aantal vacatures in een jaar tijd gehalveerd.

Brugge telde eind december 3.331 werkzoekende werklozen, het hoogste aantal in meer dan vijf jaar als de schoolverlatersgolf wordt
uitgesloten. “De werkloosheidsgraad bedroeg in december 6,45 procent of nog steeds een stuk onder het Vlaamse gemiddelde van 69 procent”, zegt Lambrecht.

“Maar de werkloosheid steeg in Brugge (+23%) sneller dan die in West-Vlaanderen (+22%). Als we per geslacht analyseren, stellen we vast dat de werkloosheid bij vrouwen in Brugge het voorbije jaar met 21 procent steeg ten aanzien van 15 procent in Vlaanderen en 14 procent in West-Vlaanderen. Bij de jeugd (-25 jaar) zien we dat het aandeel Brugse jongeren zonder werk (23%) stilaan hoger wordt dan het West-Vlaamse en Vlaamse percentage.”

Brugge blijft gespaard van zware collectieve ontslagen. Tijdens het
voorbije kwartaal werden 122 Bruggelingen getroffen door collectief
ontslag. De grootste bedrijven in de regio zoals Bombardier Transportation en Case New Holland konden hun tewerkstelling door de crisismaatregelen op niveau houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier