Stad wil 81 panden in de rand beschermen

Redactie KW

Het stadsbestuur van Brugge heeft een lijst van 81 panden in de rand van Brugge ter bescherming ingediend bij de Vlaamse overheid. Het gaat zowel om kasteeldomeinen, als om grote gebouwen met een openbaar karakter, en over historische hoeven en woningen van oudere en recentere datum. Zes dossiers liggen al op het bureau van minister Geert Bourgeois (N-VA) klaar voor ondertekening, negen zijn in voorbereiding.

De dossiers die al ter ondertekening klaar liggen gaan over de Stockveldehoeve, het kasteel Tillegem, het Bloemenoord, het stationsgebouw, de psychiatrische kliniek O.L.Vrouw en de Drie Linden, allemaal in Sint-Michiels. De negen dossiers die in voorbereiding zijn, hebben betrekking op panden en monumenten in de deelgemeenten Koolkerke en Sint-Pieters.

De Brugse schepen van ruimtelijke ordening Mercedes Van Volcem zegt dat de stad al lang vragende partij is om gebouwen, waarvan de stad vindt dat ze waardevol zijn, te beschermen. “Om begrotingsredenen worden beschermingen wat afgeremd, maar wij vinden toch dat heel wat panden bescherming behoeven. Ik denk bijvoorbeeld aan de kastelen Tillegem en Ten Berghe, maar ook aan het stationsgebouw en de psychiatrische kliniek O.L.Vrouw, allemaal gebouwen met een typisch karakter. Op de lijst staan echter ook heel wat historische hoeven en woonhuizen, die absoluut niet mogen verdwijnen. Belangrijk is ook dat gebouwen die beschermd zijn bij renovatie op grotere toelagen aanspraak kunnen maken.”

(BELGA/LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier