“Stad vertraagt realisatie nieuw rangeerstation in Zwankendamme” (Descheemaecker – NMBS)

Redactie KW

(UPDATE) In Brugge is commotie ontstaan over het rangeerstation in Zwankendamme. Daar komt een nieuw station, dat de capaciteit moet verdubbelen van de goederen die de haven via het spoor verlaten. Maar het project wordt maar niet gerealiseerd, omdat de stad Brugge het vertraagt. Dat heeft NMBS-topman Marc Descheemaecker gezegd tijdens een debat van Voka in Brugge. Havenvoorzitter Joachim Coens gaf toe dat het allemaal wat vlugger zou kunnen.

De haven van Zeebrugge is in volle ontwikkeling. Om het sterk groeiende aantal containers in het binnenland te krijgen, is het nieuwe rangeerstation in Zwankendamme dringend nodig. Maar de stad vertraagt het project. Dat zeiden tenminste NMBS-topman Marc Descheemaecker en havenvoorzitter Joachim Coens tijdens een debat van Voka. De sporenbundel zal dwars door Lissewege lopen. De toegang tot het dorp, via een nieuwe tunnel of brug, moet nog worden onderzocht. Een proces van lange adem, klinkt het.

De weliswaar lange procedure zit op schema, zegt de stad. En ook bij Infrabel snappen ze niet hoe de gedelegeerd bestuurder van de NMBS tot z’n uitspraken komt. De samenwerking met de stad verloopt prima, zegt Infrabel. De nervositeit bij het havenbestuur is ingegeven door de schrik dat het project helemaal niet zou doorgaan. Want ook dat insinueerde Marc Descheemaecker.

Voor het eerst na een lange stilte, heeft de havenvoorzitter ook nog eens gewezen op een betere ontsluiting via de binnenwateren. De verbreding van het Schipdonkkanaal is absoluut nodig om concurrentieel te blijven met Rotterdam en Antwerpen, vindt Coens. En ook daarvoor loopt de zoveelste studie, die in november moet af zijn.

(JV/EV)

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier