Stad stelt woonbeleidsplan op

Redactie KW

De Kortrijkse bestuursmeerderheid van CD&V en Open VLD is volop bezig met de opmaak van een geïntegreerd woonbeleidsplan. Dat zegt de stad in een reactie op het octopusplan ‘betaalbaar wonen’, dat oppositiepartij sp.a gisteren naar voren schoof. De stad zal er naar eigen zeggen alles aan doen om de woningen betaalbaar te houden, en wil weer jonge gezinnen naar de stad halen.

Betaalbaar wonen is een prioriteit, ook voor de Kortrijkse meerderheidscoalitie van CD&V en Open VLD. De woon- en huurprijzen zijn de voorbije jaren fors gestegen, en daar zal in het geïntegreerd woonplan, dat momenteel wordt opmaakt, zeker aandacht voor zijn. De komst van 850 nieuwe sociale woningen tegen 2020, zoals de sp.a voorstelt, ziet de stad haalbaar.

“We stellen vast dat een nieuw project in de Pluimstraat heel wat succes heeft en gaan die weg verder bewandelen. Er zitten nog heel wat projecten in de pijplijn, met als grootste op de Venningwijk”, zegt schepen van wonen, Filip Santy.

Bij grote nieuwe woonprojecten zou de stad de promotoren en ontwikkelaars verplichten om één vierde van de woningen betaalbaar te houden voor jonge gezinnen. Want die trekken nu steeds vaker naar buurgemeenten zoals Zwevegem of Wevelgem, waar de prijzen gemakkelijk 25.000 euro lager liggen dan in Kortrijk zelf.

1 miljoen euro

De stad geeft wel toe dat het vandaag bijna onmogelijk wordt om nog nieuwbouwwoningen of -appartementen aan te bieden onder de 200.000 euro. Aan het huidige premiesysteem bij renovatie zou weinig veranderen. De stad trekt hiervoor nu elk jaar ongeveer 1 miljoen euro uit, de sp.a wil dat bedrag verdubbelen.

Een ander voorstel van de socialisten, met name de fusie van de verschillende sociale huisvestingsmaatschappij die in Kortrijk actief zijn, acht de stad niet echt haalbaar. (LD)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier