Stad Oostende haalt zwaar uit naar Zeebrugse vismijn

Redactie KW

De klacht bij de Europese Commissie over onrechtmatige subsidies aan de vismijn van Oostende is “actief gestuurd vanuit de Zeebrugse vismijn”, met als doel “het verdwijnen van de vismijn in Oostende”. Dat zegt het Oostendse stadsbestuur woensdag. En het gaat nog een stuk verder dan dat.

Volgens het stadsbestuur van Oostende “hebben Marie Jeanne Becaus en Mark Bekaert de voorbije jaren verschillende keren het Oostendse stadsbestuur gesommeerd een fikse som aan de beide eigenaars van de Zeebrugse vismijn te betalen.

Zij zouden dan de Zeebrugse vismijn sluiten en de Zeebrugse grond voor havenactiviteiten bestemmen. De Oostendse vismijn zou dan open blijven en het Oostends immobiliair patrimonium zou opgewaardeerd worden”, aldus een mededeling na topoverleg dinsdag in de badstad.

Deze voorstellen zouden gedaan zijn tijdens onder meer een vergadering met Johan Vande Lanotte (havenvoorzitter) en Yves Miroir (voorzitter van de vismijn).

“Bovendien werd duidelijk gemaakt dat indien Oostende niet op deze deal zou ingaan, alle middelen zouden worden uitgeput om de Oostendse vismijn klein te krijgen. De klacht bij de Europese Unie past in deze strategie”, zegt het stadsbestuur van Oostende nog. Als de klagers gelijk halen, “is het enige resultaat de sluiting van de vismijn”.

“Het Oostendse stadsbestuur heeft door een actief beleid de Oostendse vismijn weer op de kaart gezet na jaren slabakken. (…) Er zijn fouten geweest, maar die zijn rechtgezet”, zo luidt het in een persbericht. De zoektocht naar een strategische partner, die eind dit jaar voltooid moet zijn, moet aan dit beleid een vervolg breien.

Het stadsbestuur meldt nog dat het “via de geëigende kanalen de stelling zal weerleggen” dat de vismijn financiële ondersteuning kreeg die als staatssteun beschouwd moet worden. Het stadsbestuur laat wel weten dat in de Europese klacht de waarheid soms “volledig verdraaid” wordt. “Het succesvol afronden van de operatie rondom het zoeken van een strategische privépartner is op zich een weerlegging van de klacht bij de commissie”, heet het.

De zaak sleept al lang aan. In 2006 dienden Nederlandse vismijnen klacht in bij de Europese Commissie. Ze protesteerden tegen subsidies die Oostende zou geven aan de vismijn en vroegen een onderzoek in te stellen.

Jean-Marie Dedecker (LDD) zei begin augustus dat de Europese Commissie een vernietigend rapport klaar heeft waarin de staatssteun aan het autonoom gemeentebedrijf veroordeeld wordt en “onverenigbaar met de gemeenschappelijke markt” genoemd wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier