Stad maakt inhaalbeweging in bouwvergunningen

Redactie KW

Kortrijk heeft een fikse inhaalbeweging gemaakt in het afleveren van bouwvergunningen. Dat gaat nu dubbel zo snel dan vroeger. Wel zou de stad graag nog meer woonhuizen in het stadscentrum zien in plaats van appartementen. Voorts heeft ook de financie crisis zich laten voelen op de bouwmarkt in Kortrijk, zo waren er eind vorig jaar minder aanvragen voor bouwvergunningen.

Wie in Kortrijk wil bouwen krijgt in de meeste gevallen nu al na 2 of drie maanden zijn vergunning rond. “Begin vorig jaar zaten we eerder rond de vijf of zes maanden, dus dat is een opmerkelijke verbetering,” zegt schepen van Stedenbouw Wout Maddens.

En ook de bouwfirma’s zijn tevreden met de snellere afhandeling. “Op vandaag kunnen we zeggen dat het overleg met de stadsdiensten constructief en efficiënt is, zodat de bouwvergunningen sneller afgeleverd kunnen worden zoals hier in Heule,” weet Frederik Van Damme van Matexi. “We hopen dat dat ook bij de andere projecten het geval zal zijn.”

Afgelopen jaar waren er duizend nieuwe bouwaanvragen in Kortrijk. Dat gaat van tuinhuizen tot zwembaden, maar ook nieuwbouw. Er waren aanvragen voor in totaal 190 eensgezinswoningen vooral in de deelgemeenten met Heule als absolute topper en zo’n 250 appartementen en flats, vooral in het centrum. De stad Kortrijk zou dat graag anders zien.

“Kortrijk is aan het vergrijzen, om dat te counteren moeten we extra inspanningen doen voor de jonge gezinnen,” zegt Wout Maddens. “En daarom moeten we inzetten op woonhuizen in plaats van appartementen.”

De stad slaagde er al in plannen van investeerders in die zin te wijzigen.

“Wij plannen nu in Kortrijk rond de 500 nieuwe gezinswoningen in Heule, op ‘t Hooge en in het stadscentrum. Zo komen er op de gesaneerde Vetex-site 35 stadswoningen,” onthult Van Damme.

Door de financiële crisis waren er in de tweede jaarhelft maandelijks slechts zo’n 70 bouwaanvragen, terwijl dat er eerder 100 waren. De helft van alle aanvragen zijn overigens tot grote tevredenheid van de stad renovaties. De premies spelen daar wellicht een rol in en Kortrijk zal die nog verder uitbreiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier