Stad krijgt standbeeld van president van Kazachstan

Redactie KW

De President van Kazachstan Nursultan Nazarbayev bracht maandag een officieel bezoek aan België. Tijdens zijn ontvangst door Eerste minister Yves Leterme op het Egmontpaleis schonk hij in naam van Kazachstan een standbeeld aan ons land.

Het kunstwerk is opgedragen aan de slachtoffers van nucleaire wapens en wil aantonen dat de mensheid in staat is om het kwaad te verslaan dat ze zelf ontworpen heeft. In Kazachstan werden jarenlang kernproeven uitgevoerd, de laatste keer nu al meer dan 20 jaar geleden. In het beeld zijn drie symbolen verweven: het groene marmer staat voor het leven, het donkere voor tragedie en de (bronzen) zon verbeeldt de toekomst. De handen in die zon verwijzen naar de toekomstige wereldnaties die zich verzetten tegen kernbommen.

Ieper Vredesstad

Gelet op de inspanningen van de vredesstad Ieper heeft Eerste minister Yves Leterme voorgesteld om het beeld in Ieper een plaats te geven. Het stadsbestuur is op deze suggestie ingegaan. In eerste instantie zal het beeld een onderkomen vinden op de binnenkoer van de Lakenhalle. Later zal er gezocht worden naar een definitieve locatie.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier