Stad Kortrijk : “Vergunning kleigroeve garandeert leefbaarheid dorpskernen niet”

Redactie KW

Kortrijk heeft kennis genomen van de beslissing van de deputatie om Wienerberger een milieuvergunning te geven voor het ontginnen van een kleigroeve.

Het stadsbestuur van Kortrijk blijft erbij dat het dossier niet volledig is omdat er geen geactualiseerd milieu-effectenrapport is. Het rapport dateert van 2008 en intussen zijn er tal van nieuwe elementen waarmee het rapport geen rekening houdt.

Vergunning is wankel

Het Kortrijkse stadsbestuur stelt bovendien vast dat de voorwaarden van de huidige vergunning onvoldoende garanties bieden voor de leefbaarheid van de dorpskernen. Stad Kortrijk wil een nieuw milieu-effectenrapport dat rekening houdt met een duurzame mobiliteitsoplossing die de betrokken dorpskernen spaart. Op die manier kan het ondernemersbelang verzoend worden met het maatschappelijk belang van de inwoners. Zo kan een evenwichtige exploitatie gegarandeerd worden.

Teleurgestelde buurtbewoners

De buurtbewoners voeren al een hele tijd actie tegen de inplanting van een kleigroeve het Rollegemse landschap. Zij reageren ontgoocheld.. Ze vrezen dat de uitbating van de groeve veel overlast zal veroorzaken, niet in het minst door de vele vrachtwagens die aan- en afrijden. Het actiecomité overweegt dan ook om in beroep te gaan tegen de goedkeuring van de milieuvergunning.

Voka wel tevreden

Voka reageert intussen opgelucht op de beslissing van de bestendige deputatie om dakpannenproducent Wienerberger een milieuvergunning te geven. “Dit is goed nieuws voor de regio. Het weigeren van een vergunning was rampzalig geweest voor het bedrijf, omdat het dan de noodzakelijke grondstof niet langer kon ontginnen. Daarmee kwamen heel wat jobs in gevaar”, klinkt het bij Voka.

(A.D./S.S.)

Stad Kortrijk :

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier