Stad koopt opnieuw middeleeuwse insignes aan

Redactie KW

Het Stedelijk Museum van Ieper zal opnieuw 40 middeleeuwse insignes, broches en spelden aankopen. Het gaat om metalen voorwerpen uit de periode 1250-1500, die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van de stad. Het gaat voor Ieper om een erg belangrijke aankoop, omdat er uit die periode weinig andere tastbare getuigen voorhanden zijn.

De voorwerpen werden gevonden door amateur-archeoloog Patrick Van Wanzeele, die in de tweede helft van de jaren 1980 talloze werven van de stad (en vooral de afgevoerde aarde) minutieus onderzocht heeft met de metaaldetector, wat hem een schat aan waardevolle middeleeuwse voorwerpen opleverde. Vooral zijn uitgebreide collectie metalen voorwerpen is uniek. In samenwerking met het Stedelijk Museum van Ieper heeft hij een lijst opgesteld van objecten die, als ze ooit te koop worden gesteld, eerst en vooral aan de stad Ieper aangeboden moeten worden, omdat ze zo nauw verbonden zijn met de geschiedenis van de stad.

In het verleden kon Ieper al een aantal insignes van Van Wanzeele aankopen. De reeks van 40 die nu aangekocht wordt, omvat onder andere pelgrimsinsignes, brochen, spelden, miniaturen en ampullen. De stad Ieper betaalt er 13.450 euro voor, wat gezien de zeldzaamheid van de stukken niet duur is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier