Stad koopt gronden rond Hill 60 aan

Redactie KW

De stad Ieper wil ruim elf hectare gronden aankopen in de omgeving van Hill 60 in Zillebeke. Bedoeling is een deel van de Ieperboog te bewaren en toeristisch-recreatief te ontsluiten. Meteen wordt ook de site Hill 60 langs de Zwarteleenstraat in Zillebeke beter ingericht.

Hill 60 is het meest belangrijke relictlandschap van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog en zelfs in de hele Westhoek. Het gaat om een gebied van 2,7 hectare oorlogslandschap dat onaangetast bleef. Na de oorlog bleef het slagveld van Hill 60 onaangeroerd liggen, in tegenstelling tot de meestere akkers en weiden, waar het oorlogspuin opgeruimd en de bodem geëffend werd. Een jaar geleden werd Hill 60 beschermd als monument.

Grenzend aan Hill 60, aan de overzijde van de spoorweg, ligt de spectaculaire mijnenkrater The Caterpillar in het domein De Vierlingen. Net als Hill 60 ontstond de Caterpillar als kunstmatige hoogte met gronden uit de spoorsleuf. Vanwege haar langgerekte kronkelvorm met een duidelijke ‘kop’ kreeg de ophoging haar oorlogsnaam ‘caterpillar’, het Engels voor rups. Het verhaal van de Caterpillar loopt volledig gelijk met dat van Hill 60.

De stad Ieper wil dit uniek stuk en compleet oorlogslandschap, Britse en Duitse frontzijde met ertussen het Niemandsland, te verwerven, in te richten en te beheren. Dit moet gebeuren in nauw verband met het nieuwe In Flanders Fields Museum dat in 2012 de deuren opent en dat expliciet zal verwijzen naar Hill 60, de Caterpillar en de omgeving.

De stad Ieper betaalt uiteindelijk 218.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier