Stad Izegem gaat professionele security bij jeugdfuiven subsidiëren

Redactie KW

Het inschakelen van professionele security bij wordt niet verplicht bij jeugdfuiven, maar wel sterk aangeraden. Daarom gaat stad Izegem dit fors subsidiëren.

Behalve een resem afwezigen waaronder minister Geert Bourgeois en het schrappen van een aantal punten die voor wat discussie hadden kunnen zorgen werd het maandagavond een gemeenteraad op een drafje.

Schepen Nadia Staes (SP.A) legde het reglement uit waarbij het voor jeugdverenigingen makkelijker wordt om professionele security in te huren. “Het stadsbestuur zal tussenkomen voor de helft van de kosten met een maximum van 300 euro per evenement.”

Trui Tytgat (N-VA) die erop wees dat het voorstel door Jong N-VA gedaan werd in de jeugdraad, diende ook een amendement in. “We zouden liever zien dat niet enkel jeugdverenigingen, maar ook verenigingen die lid zijn van Cultuur- of Sportraad een beroep kunnen doen op dit reglement.”

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vond het wereld op zijn kop. “Waarom wel een vereniging en geen privépersoon ? Joc en jeugdraad krijgen al een pak geld, waarom dan nog eens een subsidie ?”

Filip Lombaert (Groen) : “Kijk naar alle actviteiten zoals sportwedstrijden en cultuurevenementen : er worden horden veiligheidsmensen ingezet. Waarom mag men dan de lokale organisatoren een steuntje in de rug geven ?”

Noël Vansteeland (Open VLD) : “Ik zit met een dubbel gevoel. Het is jammer dat we dit moeten inlassen. Strafmaatregelen voor amokmakers verzwaren zodat we binnen enkele jaren deze ‘noodmaatregel’ weer kunnen afschaffen zou een betere oplossing zijn.”

Nadia Staes : “Jeugdverenigingen stellen zelf fuifbuddies aan en politie is op de hoogte van data van fuiven. Bij vechtpartijen kunnen die fuifbuddies vaak niet op tegen het geweld. Dit voorstel tot oplossing kwam uit de jeugdraad, we willen zo een veiliger fuifbeleid creëren.”

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Izegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier