Stad investeert versneld in aardgasvoertuigen

Redactie KW

Het stadsbestuur van Brugge gaat in 2010 vijf extra voertuigen aankopen die op aardgas rijden. Dat is het gevolg van een studie van het wagenpark. Uit die studie blijkt dat de 160 voertuigen van de stadsdiensten samen jaarlijks 787 ton CO2 uitstoten. Een aantal oudere voertuigen kan vervangen worden door nieuwe op aardgas. Het gaat onder meer om bestelwagens van enkele technische diensten.

Voor de aankoop van elektrische voertuigen is het nog iets te vroeg. Daarom zal de stad begin 2011 een nieuwe analyse van haar wagenpark en de op de markt beschikbare voertuigen laten uitvoeren.

Aanvankelijk had Brugge begroot om in 2010 twee nieuwe voertuigen op aardgas aan te kopen. Voor de zeven nieuwe voertuigen, haalt het schepencollege 40.000 euro uit de stadskas. Dat is volgens schepen voor leefmilieu Hilde Decleer (CD&V) een verantwoorde investering in functie tot de opbrengst voor de natuur.

De dienst informatica kreeg de opdracht om een computerprogramma te schrijven waardoor de inzet van het wagenpark efficiënter wordt gemaakt. De betere planning moet het aantal voertuigen eventueel doen terugdringen en anderzijds het meest duurzame voertuig voor een verplaatsing aanbieden. Tot slot krijgen alle bestuurders ook een opleiding eco-driving.

(gw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier