Stad geeft negatief advies over bescherming Open Zwembad

Redactie KW

Het schepencollege van Ieper kant zich tegen de beschermingsplannen van het open zwembad langs de Lange Torhoutstraat. Minister Dirk Van Mechelen wil alle vroegere openluchtzwembaden in Vlaanderen als historisch erfgoed laten beschermen en ze dus behouden in hun oorspronkelijke authentieke vorm. Het open zwembad van Ieper staat al vele jaren leeg en sinds enkele jaren wordt het uitgebaat als horecazaak onder de naam ‘Ieper Strand’, want één van de 2 zwembad-kommen is opgevuld met zand.

Aanvankelijk had het schepencollege van Ieper niet gereageerd op het beschermingsvoorstel van Van Mechelen. Maar omdat dit zou kunnen geïnterpreteerd worden als een stilzwijgende goedkeuring, is er nu een duidelijk negatief advies. Momenteel heeft de stad geen plannen met dit complex en gezien het uitgebaat wordt, blijft het ook onderhouden.

Wat er in de toekomst met het open zwembad zal gebeuren, weet het scheencollege nog niet. Maar om alle mogelijke pistes open te houden, wil het college niet dat het zwembad beschermd wordt. Want dat zou betekenen dat het in zijn authentieke vorm moet behouden blijven, waardoor het enkel nog dienst zou kunnen doen als toeristisch-historische site. Als zwembad zou het sowieso niet meer kunnen uitgebaat worden, omdat het niet voldoet aan de strenge Vlarem-normen.

Eerder gaf ook de deputatie al negatief advies op de beschermingsvoorstellen van Van Mechelen. Gedeputeerde Gunter Pertry is voorstander om het zwembad af te breken en op die plaats de vestingen in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Maar het schepencollege van Ieper heeft momenteel nog geen plannen.

Het langlopend huurcontract met de uitbaters van Ieper Strand is voor het college een voldoende garantie dat het complex niet zal verloederen. Momenteel heeft Ieper genoeg met de realisatie van de oude Picanolsite.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier