Stad gaat tien procent besparen op straatverlichting

Redactie KW

De stad Kortrijk wil 10 % besparen op haar energiefactuur voor de openbare verlichting. Ze zal heel wat oude en energieverslindende lampen vervangen. De monumentverlichting wordt voortaan ‘s nachts gedoofd. En het is ook de bedoeling om in alle nieuwe straatverlichting een dimmer te voorzien. Dat alles moet de stad een besparing opleveren van 100 000 Euro per jaar.

Kortrijk is de eerste stad in ons land die de zogenaamde ‘quickscan’ van Eandis heeft laten uitvoeren. Net als op heel wat andere plaatsen in Kortrijk, zullen ook in het Begijnhof alle oude lampen worden vervangen. Dat levert een besparing op van ruim 30 000 Euro, en ook nog een flinke vermindering van de CO2-uitstoot.

Alle maatregelen samen, moeten de energiefactuur voor de openbare verlichting met 10 % naar beneden halen, wat neerkomt op een besparing van 100 000 € per jaar. Heel wat andere steden en gemeenten hebben ondertussen ook al om zo’n gratis quickscan gevraagd.

Sinds enkele maanden loopt ook in Wevelgem een proefproject waarbij straatverlichting wordt gedoofd of gedimd, om de energiekosten te drukken.

(ev/jv)

Meer hierover in het WTV-nieuws vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier