Stad en OCMW smelten samen tot Lokaal Bestuur Torhout

De personeelsleden van stad en OCMW mochten uitzonderlijk een stukje straat inpalmen om op de eenmaking te toosten en een frietje te eten. © Foto JS
Johan Sabbe

Wat tegen 2019 door Vlaanderen verplicht wordt, is in Torhout op vrijdag 1 september al werkelijkheid. De stad en het OCMW hebben onder de noemer Lokaal Bestuur Torhout een nieuwe, gemeenschappelijke organisatiestructuur gevormd. De schotten tussen de twee zijn dus weggehaald.

Donderdagmiddag, daags vóór het officiële huwelijk, werd er feest gevierd door de lokale politici en alle betrokken personeelsleden. Dat gebeurde in zonovergoten omstandigheden in een stukje van de Karel de Goedelaan dat voor een paar uur verkeersvrij was gemaakt. Met aan de ene kant van het straatdeel het stadskantoor en aan de andere kant de OCMW-campus.

Touwen aan elkaar knopen en witte duiven lossen

Alle aanwezigen kregen een middagmaal aangeboden – lekkere frietjes met bijhorende snacks – en er kon genoten worden van alcoholvrije mocktails en muzikale omlijsting. Er stonden lange tafels met stoelen op straat. De sfeer zat er goed in.

Burgemeester Kristof Audenaert sprak de hoop uit op een vruchtbare samenwerking en direct na zijn korte toespraak werd een grote vlag gehesen met de tekst ‘Welkom bij het Lokaal Bestuur Torhout’. Ook stads- en OCMW-secretaris Tom Vandenberghe, een van de architecten van de goed voorbereide operatie, wenste de nieuwe structuur een behouden vaart.

Schepen van Personeel Lieselotte Denolf en OCMW-voorzitter Joost Cuvelier kregen elk een stuk touw aangereikt en knoopten de twee uiteinden symbolisch aan elkaar tot één sterk geheel. Ze lieten voorts twee witte duiven de lucht in.

Er werden twee witte duiven losgelaten: v.l.n.r. stadssecretaris Tom Vandenberghe, schepen Lieselotte Denolf, OCMW-voorzitter Joost Cuvelier en burgemeester Kristof Audenaert.
Er werden twee witte duiven losgelaten: v.l.n.r. stadssecretaris Tom Vandenberghe, schepen Lieselotte Denolf, OCMW-voorzitter Joost Cuvelier en burgemeester Kristof Audenaert.© Foto JS

De cluster Mens en de cluster Ruimte

“Met een nieuwe gemeenschappelijke organisatiestructuur maakt Torhout zich klaar voor de toekomst”, aldus stadssecretaris Tom Vandenberghe. “Het doel is efficiënter samenwerken om de bevolking een nog kwaliteitsvollere dienstverlening te kunnen bieden en alle schaalvoordelen te benutten. Twee clusters zorgen voor de dienstverlening naar de burger toe.”

“Vooreerst is er de cluster Mens. Die bevat alle persoonsgebonden zaken. Daaronder vallen de vrijetijdsdiensten – bibliotheek, sportdienst, cultuurcentrum, kinderboerderij, kinderopvang en het Vrijetijdshuis – net als de burgerzaken en het Sociaal Huis van het OCMW. De Academie en het woonzorgcentrum Sint-Augustinus behouden in die koepel een zelfstandige statuut.”

“Ten tweede is er de cluster Ruimte, die alle grondgebonden zaken bevat. Met het luik Infrastructuur en het luik Omgeving. Onder dat laatste zijn ruimtelijke ordening, mobiliteit, GIS, lokale economie en milieu te vinden.”

OCMW-diensten verhuizen vanaf 1 september

De interne werking ondergaat eveneens een aantal veranderingen. De geïntegreerde dienst Facility omvat de eengemaakte schoonmaakploegen, de dienst gebouwen, de centrale keuken en de preventieadviseur. De twee personeelsdiensten komen samen op de eerste verdieping van het stadskantoor. Zij zorgen voor de uitbouw van een modern personeelsbeleid voor de ruim vierhonderd mensen die in dienst zijn.

De beleids- en managementsondersteuning en het gemeenschappelijk secretariaat zetten in op een optimalisatie van de interne werking en algemene dienstverlening. De huidige financiële diensten van de stad en het OCMW bundelen hun krachten op de tweede verdieping van het stadskantoor.

Vanaf 1 september verhuizen de administratieve OCMW-diensten naar het stadskantoor. In de loop van januari 2018 verhuist het Sociaal huis vanuit de ‘s Gravenwinkelstraat naar het huidige administratieve centrum van het OCMW, waar eerst nog aanpassingswerken zullen gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier