Stad betaalt KV Kortrijk jaarlijks 362.500 euro en krijgt in ruil een pak tickets

(Foto a-RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De stad betaalt voetbalclub KV Kortrijk jaarlijks een werkingstoelage van 212.500 euro. Bovendien krijgt de club ook ieder jaar een investeringstoelage van 150.000 euro. In ruil heeft de stad recht op 560 tickets voor iedere thuiswedstrijd, al is er twijfel over dat aantal. Dat bleek maandagavond uit een vraag van raadslid Philippe De Coene (SP.a) op de Kortrijkse gemeenteraad.

De stad en voetbalclub KV Kortrijk sloten op 20 mei een nieuwe overeenkomst over het gebruik van het Guldensporenstadion. Details wou sportschepen Bral toen niet geven voor het contract ook door de gemeenteraad goedgekeurd is. In principe gebeurt dat in de zitting van juli. Op de gemeenteraad van afgelopen maandag stelde raadslid Philippe De Coene (SP.a) toch al enkele vragen over de inhoud van het contract.

Daaruit blijkt dat de stad ieder jaar een werkingstoelage van 212.500 euro aan de club schenkt. In ruil moet de club nu wel zelf opdraaien voor alle onderhouds- en energiekosten, ook die van de veldverwarming. Daarbovenop stelt de stad ook ieder jaar 150.000 euro ter beschikking voor investeringen aan de sites van het Guldensporenstadion en de Stade.

“Ik stel me vragen bij de bedragen in de nieuwe overeenkomst”, zegt Philippe De Coene. “De stad wou de club geen blanco cheque van 300.000 euro geven, maar stelt nu wel meer ter beschikking.”

In ruil geeft KV Kortrijk voor iedere thuiswedstrijd – zowel voor de competitie, play-offs, bekermatchen en vriendschappelijke duels – een pak tickets aan de stad. In het contract staat immers letterlijk:

“KVK stelt voor iedere wedstrijd in de competitie en nacompetitie (…) 10 VIP-kaarten (met inbegrip van catering, indien die is voorzien) kosteloos ter beschikking van de Stad, alsook 50 zitkaarten en 10 x 50 zitkaarten voor promotionele activiteiten van de Stad.”

“Ik interpreteer dat de stad dus voor iedere wedstrijd 560 tickets krijgt”, aldus Philippe De Coene. “Als we uitgaan van pakweg 23 matchen in een seizoen, afhankelijk van het aantal beker- en play-offmatchen, dan krijgt de stad dus 12.880 tickets. Aan een gemiddelde prijs van 15 euro is dat dus 193.200 euro. Is dit de zoveelste slordigheid in het dossier of werd de club bewust om de tuin geleid door de stad?”

Schepen Stefaan Bral (CD&V) wou niet zeggen of de stad die 560 tickets effectief zal opeisen. “We zitten binnenkort opnieuw rond de tafel met de club en zullen dat wel uitklaren.”

(mvdr)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier