Stabil stutte de aanpalende woningen na gasexplosie in Luik

Redactie KW

Woensdagmorgen 27 januari zorgde een gasexplosie in het centrum van Luik voor een ware ravage. Tussen het puin bevonden zich verschillende slachtoffers en een Waals afbraakbedrijf moest het puin ruimen. Voor de stut- en schoringswerken werd een beroep gedaan op Stabil uit Meulebeke. “Er rustte een grote verantwoordelijkheid op onze schouders”, aldus zaakvoerder Koen Verleysen.

Stabil is gevestigd in de Astridlaan in Meulebeke. Het bedrijf is gespecialiseerd om bij afbraakwerken de aanpalende gebouwen stabiel overeind te houden. De gele kleur van hun materiaaal is kenmerkend. Door de jaren heen bouwden ze een reputatie op die hen tot marktleider maakte in stut- en schoringswerken. En dus ook tot in Wallonië.

“Beslist om de drie woningen niet te slopen”

„Donderdagmorgen reden onze vrachtwagens met voldoende materiaal, richting Luik. ‘s Middags was alles klaar om de stutwerken te beginnen. Het DVI-team kreeg echter voorrang, zo lang als ze hoop hadden om mensen te vinden. Het groen licht om de stabiliteitswerken uit te voeren kregen we pas op vrijdag. In samenspraak met de stadsarchitect, de verzekeringsinstanties en een studiebureau besliste ik om drie gebouwen niet te slopen. Dat stukje patrimonium wilde de stad Luik, allicht uit politiek standpunt, behouden en de kans op stutten vond ik heel reëel. Er rustte uiteraard een grote verantwoordelijkheid op onze schouders.”

De coördinatie verliep vlot. „Het parket en de plaatselijke brandweer namen de leiding over de reddingswerken. Wij mochten pas in actie schieten op hun commando. Enkel wie bevoegd was, kon dichtbij. Maar in handelszaken waar ruiten gesneuveld waren, werd ondertussen diefstal gepleegd : pure schande.” …

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Tielt) van vrijdag 5 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier