“Sportvissers kunnen problemen voorkomen”, zegt Vereniging van Hengelsportverbonden

Redactie KW

Het parket van Brugge onderzoekt wat er gisterenmorgen is misgelopen met het sportvissersboortje dat kapseisde voor de kust van Zeebrugge. Eén van de twee vissers is intussen overleden, de andere is nog altijd vermist. De Vlaamse Vereniging van Hengelsportverbonden zegt intussen dat sportvissers een hele reeks veiligheidsmaatregelen kunnen nemen om problemen te voorkomen of beter op te vangen.

Vuurpijlen en zwemvesten

Patrick Legein uit Nieuwpoort vaart al 22 jaar met zijn vissersbootje de Marie Lou twee. In al die tijd had hij nog nooit een ongeval Hij neemt dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen. Vooreerst de twee die wettelijk verplicht zijn : er zijn altijd vuurpijlen en zwemvesten aan boord. Maar wie aangesloten is bij het Vlaamse vereniging van Hengelsportverbonden, moet meer doen voor zijn veiligheid. Zo moet hij de vereniging verwittigen als hij gaat varen en moet hij vooraf een fiche invullen met de namen van alle personen aan boord. Naast een klassieke zwemvest hebben ze ook overlevingspakken.

Vaarbewijs niet wettelijk verplicht

Op het dak ligt bovendien een uitvouwbaar vlot en de boten van de aangesloten leden moeten een noodsignaal kunnen uitsturen. En last but not least: alle leden moeten een vaarbewijs op zak hebben, iets dat wettelijk niet verplicht is. “Maar zelfs als je al de opgesomde veiligheidsmaatregelen in acht neem, dan nog kan het fout gaan, beseft iedereen die op zee gaat varen”, zegt Patrick Legein. Over het ongeval van gisteren wil hij zich niet uitspreken. Het parket onderzoekt nog wat er misgelopen is met de opvarenden van dit bootje.

Bekijk hier de reportage

(B.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier