Sportgarnaalvissers Nieuwpoort vrezen voor visverbod aan westkust

Redactie KW

De Nieuwpoortse sportgarnaalvissers zijn een petitie gestart voor het behoud van hun hobby.

In het kader van het Marien Ruimtelijk Plan voor de Noordzee zou er voor hen een visverbod gelden tussen Nieuwpoort en de Franse grens. Als die maatregel er door komt betekent dat de doodsteek voor deze vorm van sportvisserij. “Het resultaat voor de sportvisserij is dat de sportvissers enkel nog tussen Nieuwpoort en Oostende mogen vissen”, legt Steven Desloovere van de VWV Nieuwpoort uit. “Maar in die strook zit het militair kamp dat schietoefeningen houdt”.

Hobby

In Nieuwpoort liggen de sportgarnaalvissers van de Vlaamse Watersport Vereniging aangemeerd. Het gaat om een 100-tal goed uitgeruste vissersbootjes. “Dat is onze hobby zegt sportvisser Noël Bertier. “In de week werken wij en in het weekend gaan we vissen”. Jan Vanhoucke, ook een sportvisser, treedt hem bij. “Vorig jaar hebben we 26 keren gevaren. Dat is niet te veel. Dat is niks”.

Ecologisch waardevol

De Nieuwpoortse sportvissers zouden de bodem te veel beroeren en schade toebrengen aan een ecologisch waardevol gebied tussen Nieuwpoort en De Panne. De garnalenvisserij met paarden blijft wel toegelaten in deze zone. De sportvissers hebben nog tot het laatste weekend van september tijd om bezwaar in te dienen tegen het ontwerp Marien Ruimtelijk Plan Noordzee.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier