Spitfire jachtvliegtuig uit WO II geborgen in Sint-Michiels

Redactie KW

Op zaterdag 31 augustus hebben de vrijwillige luchtvaartarcheologen van de Groep Huyghe-Decuypere en de medewerkers van Raakvlak Brugge in Sint-Michiels onderdelen van een jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog boven gehaald.

Het toestel werd op 7 september 1942 neergeschoten boven Sint-Michiels en crashte in het Tillegembos, vlakbij de huidige parking aan de Witte Molenstraat. De opgraving gebeurde in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Dat het om de Spitfire van Dickerson gaat, konden Dirk Decuypere en Wim Huyghe afleiden uit het relaas van ooggetuigen, archiefonderzoek en metaaldetectie op de crashplaats.

Dirk Decypere is tevreden over het resultaat van hun werk: “Iedere opgraving is afwachten wat we zullen vinden. Nu vonden we heel wat fragmenten wat typisch is bij een impact vanaf vrij grote hoogte. Maar ook heel wat stukken die we wel nog kunnen herkennen zoals de de twee boordkanonnen, het staartwiel en het grootste blok is de motor die in stukken is gebroken. De gevonden stukken zullen nu gereinigd worden samen met Raakvlak (de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland). In de toekomst is er een tijdelijke en permanente tentoonstelling over deze crash gepland.”

(TB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier