Spiraalbrug officieel open

Redactie KW

Vrijdagavond zijn de Spiraalbrug en de nieuwe bushaven aan de Koning Albert I-laan officieel geopend. De brug voor voetgangers en fietsers deed omwille van de kostprijs al heel wat stof opwaaien.

“Doordat De Lijn haar regionale buslijnen niet langer door het centrum maar langs de kleine ring stuurt, werd beslist langs de Koning Albert I-laan een bushaven aan te leggen”, duidt schepen van openbare werken Omer Hoorne. “Om de 1.500 scholieren die hier dagelijks op en afstappen veilig naar de overkant van deze drukke weg te krijgen, gingen we over tot de bouw van de Spiraalbrug. Omdat deze plaats een soort stadspoort is, moest de brug het utilitaire karakter overschrijden en een zekere elegantie uitstralen.”

De schepen schept ook duidelijkheid in het totale kostenplaatje: “De werken voor de brug werd toegewezen voor een bedrag van 1,6 miljoen euro. De verlichting heeft 265.000 euro gekost, de werken voor de aanleg van de bushaven 250.000 euro. Er werden ook nog enkele omgevingswerken uitgevoerd. Afgerond komen we uit op 2,5 miljoen euro. Met deze oplossing zijn zowel de vlotte doorstroming van het autoverkeer als de veiligheid van voetgangers en fietsers maximaal gegarandeerd.”

Er was bij de officiële opening ook protest tegen het project. Groen!, Open VLD en Vlaams Belang hekelden de kostprijs. “Dit prestigieuze project is veel te duur”, aldus Filiep Bouckenooghe van Groen!. “Bovendien is het busstation aan de verkeerde kant van de weg ingeplant.” Open VLD hield een ludieke actie en betaalde de gebruikers van de Spiraalbrug 20 euro belastingsgeld terug. (VV/foto SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier