Speleologieclub Cascade viert 20-jarig bestaan

Redactie KW

Vandaag, zaterdag, heeft speleologie- en sifonduikclub Cascade met een opendeurdag en demonstraties in sporthal De Spui haar 20-jarig bestaan gevierd.

“Iedereen kan deze avontuurlijk sport beoefenen”, zegt voorzitter Dirk Deroo.

De nationale dagen van de speleologie werden door Cascade aangegrepen om te tonen wat de grootste club in West-Vlaanderen in huis heeft. “Onze werking situeert zich in sporthal De Spui waar een speciale klimmuur met 450 meter touwen perfect de technische situaties kan nabootsen die we in grotten tegen komen. We trainen elke maand één keer in De Spui”, weet secretaris Kris Carlier.

Maar de club trekt ook twee keer per maand naar de Ardennen om af te dalen in grotten; drie keer per jaar is er ook een buitenlandse trip. “We dalen steeds af met begeleiding en in groep, alleen of per twee is gevaarlijk. Speleologie is een avontuurlijke sport die lenigheid vergt, maar ook zorgt voor veel sociaal contact”, luidt het.

Sifonduiken

Een aantal van de 50 leden van Cascade is ook acief in het sifonduiken, waarbij ondergronds in ondergelopen grotten gedoken wordt; een niet ongevaarlijke tak van de speleologie.

Toch zijn de speleologen niet onbezonnen. “Alles gebeurt met bijzondere aandacht voor veiligheid. Wie afdaalt in een grot met diepe schachten moet immers goed voorbereid zijn”, zegt ook voorzitter Dirk Deroo.

De club heeft een basisuitrusting ter beschikking voor beginnende leden en het lidgeld bedraagt 70 euro per jaar, verzekering inbegrepen. Gevorderden kiezen dan weer voor een eigen uitrusting.

“Speciaal voor beginners en wie wil kennismaken met de speleologie is er een initiatietrip op 26 oktober. Dan trekken we naar de Ardennen voor een tocht in grotten. In tegenstelling tot andere trips, dalen we niet af via touwen, maar kan het parcours gestapt worden. We laten zo mensen proeven van wat onze sport kan bieden”, zegt de voorzitter. Meer info over Cascade bij Dirk Deroo op 059 50 72 73 . (efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier