SP.A wil Ieperse waterdienst verkopen voor 21,5 miljoen euro

Redactie KW

De Ieperse SP.A wil dat de stad zo snel mogelijk de Regie Stedelijke Waterdienst verkoopt. De partij zal daartoe bij monde van fractieleider Ives Goudeseune een stemming over deze verkoop afdwingen op de gemeenteraad van nu maandag 2 maart.

Vroeger waren de socialisten tegen een mogelijke verkoop van de Ieperse waterregie aan de VMW, maar omwille van een aantal redenen hebben ze hun mening herzien : de stad Ieper heeft dringend geld nodig en de waterregie staat in de komende jaren voor zware kosten.

Het thema is overigens niet nieuw, want de jongste maanden doken al geregeld geruchten op over gesprekken met de VMW (Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening), waarbij een volledige verkoop een van de mogelijke scenario’s was. „Wij weten dat er binnen de CD&V een heel aantal mensen voorstander zijn van de verkoop, maar dat kartelpartner N-VA blijkbaar tegen is”, aldus SP.A-voorman Ives Goudeseune. „Het wordt echter tijd dat er duidelijkheid geschapen wordt, en aangezien de gemeenteraad de meest democratische plaats is om dergelijke beslissingen te nemen, geven wij nu deze voorzet”.

Geld nodig !

Een belangrijke reden waarom de stad beter zijn waterregie verkoopt is volgens de SPA het feit dat er dringend behoefte is aan geld : 250.000 euro mininkomsten door verlies van Dexia-dividenden, zware leningen voor academie, nieuw museum en jeugd- en cultuurcentrum aan absoluut oninteressante bankvoorwaarden, de opbouw vanaf 2010 van een pensioenfonds voor de contractuelen in gemeentedienst…. „De stedelijke leningslast is nu al drie keer zo hoog als tijdens de voorbije bestuursperiode”, aldus nog Goudeseune.

Komt daarbij dat er in komende jaren nog zware investeringen op til staan bij de regie stedelijke waterdienst : in totaal voor zo’n 15,5 miljoen euro. „Volgens eendoor ons geraadpleegde studie zullen de inkomsten net toereikend zijn om al die uitgaven te dekken en is er voor de eerstvolgende jaren geen dotatie meer aan de stadskas.”

Louter economisch blijft er volgens Goudeseune maar één keuze : de waterregie laten opgaan in de VMW. Wat niét neerkomt op een privatisering, want ook de VMW is een publieke maatschappij, die nu overigens al een deel van het Ieperse grondgebied hanteert, waardoor de prijzen voor de verbruikers nu al op elkaar zijn afgestemd.

De waarde van de Ieperse waterregie wordt op zo’n 21,5 miljoen euro geschat. „De VMW is vragende partij dus moeten we nu toehappen. Uiteraard kan er voor ons alleen maar verkocht worden als het betrokken personeel vrijwillig de overstap kan maken, met behoud van wedde en alle verworvenheden”.
Bij de Ieperse waterdienst werkt momenteel zo’n 18 man stadspersoneel, waarvan ongeveer de helft in statutair dienstverband. (JRE)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 27 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier