SP.A stemt tegen nieuwe randparking Leopold III-laan

Redactie KW

Er komt een nieuwe stadsrandparking voor 100 wagens in de Leopold III-laan, met inrij langs de Menenpoort. Dat besliste de gemeenteraad maandagavond. De SP.A stemde tegen. De partij vindt de parking wel nuttig en nodig, maar vindt de aanleg ervan te onveilig voor fietsers en voetgangers.

Schepen Jef Verschoore (CD&V) had het in zijn toelichting over een groene parking, wat een primeur moet zijn voor de regio : de parkeerplaatsen worden ingezaaid met niet alleen stevig gras tussen de betonstenen, maar ook bloemen, zodat er bij niet-bezetting een tuin-effect ontstaat. Een deel van de parkeerplaatsen komt in langsrichting aan de kant van het water van de vestingen, maar het grootste deel komt in insteekmotief langs de andere kant van de weg, die even breed blijft als hij nu is.

“Onveilige situatie”

Philip Bolle (SP.A) vond dat die weg gerust wat smaller kan en er van de gewonnen ruimte gebruik moet worden gemaakt voor een afgescheiden fietspad tussen het water en de parking. “Heel wat scholieren komen langs deze weg naar het centrum, en bij gebrek aan fietspad zullen ze over de parking moeten rijden, wat onveilig is. Idem dito voor de voetgangers, die ook maar hun weg moeten zoeken tussen de auto’s”. Schepen Verschoore weerlegde dat dit onveilig zou zijn. “Voetgangers kunnen daarenboven gebruik maken van de wandelweg aan het Hoornwerkpad. En het gaat toch om een parking voor langparkeerders, dus zoveel gevaarlijke bewegingen zullen er hier ook niet zijn”.

Parking station volgend jaar

Johan Sanders (Vlaams Belang) vond het dan weer jammer dat niet eerst werk gemaakt wordt van de zo broodnodige parking achter het station. “Deze maakt deel uit van het totaalproject herinrichting stationsomgeving, dat door administratieve beslommeringen bij de NMBS en De Lijn spijtig genoeg vertraging oploopt”, antwoordde Verschoore. “Maar we zullen eind dit jaar toch nog kunnen starten, en de parking zit in fase één van dit project”.

De parking aan het station zal ruim 200 plaatsen tellen. Een derde randparking, aan de Rijselpoort, is voorzien voor 2012, en zal allicht worden gecombineerd met de invoering van het stadsbusje.

(JRE)

Lees het volledige gemeenteraadsverslag in Het Wekelijks Nieuws (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 11 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier