Solidariteitsactie aan MuZee in Oostende tegen bezuinigingen cultuur in Nederland

Redactie KW

Vrijdagmiddag werd voor ingang van MuZee, Romestraat Oostende, een solidariteitsactie gevoerd, naar aanleiding van de verregaande bezuiningen die door de Nederlandse overheid worden ingevoerd op het vlak van kunst en cultuur. Er werd een artbom, een groene rookbom aangestoken.

Directeur Phlip Van den Bossche van MuZee licht toe: “Vanaf januari 2013 wordt door de overheid in Nederland overgegaan tot afbraak van haar kunstensector. De cultuurbudgetten gaan met 200 miljoen euro omlaag. Staatssecretaris Zijlstra wil schrappen in het overaanbod. Hij wil dat de kunsten zich afstemmen op de markt. Artiestieke organisaties moeten maar gebruik maken van alternatieve geldstromen. Dat betekent dat in de toekomst de aangroei en de ontwikkeling van kwaliteitsvolle kunsten onmogelijk gemaakt worden. Jong talent zal geen kans meer krijgen om te ontluiken. Enklel wat bekend, succesvol en grootschalig is,ontspringt enigszins de dans van de hakbijl en de snoeischaar. Museea, bibs en letteren blijven buiten schot maar podiumkunsten, muziekensembles en beeldende kunsten krijgen zware klappen!

Uit solidariteit met onze Nederlandse collega’s uit de kunstensector voeren wij deze actie. De artbom staat symbool voor onze bezorgdheid voor kunst en cultuur, ook in Vlaanderen, in België. Alleen wie zaait, kan oogsten!”

(FRO)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier