Soldaten van Egemse kolonel Victor Naessens krijgen laatste rustplaats

Redactie KW

Ann Vermeulen-Van Hecke uit de Tieltstraat 59 in Pittem kreeg onlangs de gelegenheid om samen met haar ouders Maria Naessens en Germain Van Hecke en een aantal familieleden aanwezig te zijn bij de huldiging van vier in het fort van Loncin gesneuvelde soldaten. Dit is het fort waarvan Kolonel Victor Naessens, de overgrootvader van Ann en naar wie een Egemse straat genoemd is, tijdens de Eerste Wereldoorlog bevelhebber was.

Kolonel Victor Naessens werd geboren in Egem op 29 februari 1864. Vijf jaar later werd zijn broer Adolf geboren, de overgrootvader van Ann Van Hecke, die nu apotheker is in Pittem. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was kolonel Naessens bevelhebber van het fort Loncin, gelegen ten noordwesten van de stad Luik. Dit fort was een van de vele forten die de stad moesten verdedigen tegen de Duitse inval. Het fort was echter niet voorzien op de inslagen van de zware bommen die door de Duitse kanonnen werden afgeschoten. Op 15 augustus 1914 werd het fort geraakt door een voltreffer en 350 van de 500 aanwezigen werden gedood. Kolonel Naessens zelf raakte zwaar verbrand aan de beide benen, maar overleefde de beschieting. Ieder jaar op 15 augustus wordt dit drama in het fort herdacht.

4 geïdentificeerden

Onder impuls van de lokale vzw die zich met de geschiedenis van het fort bezig houdt, werden recent opgravingen gestart om naar overblijfselen van het bombardement te zoeken. Zo haalde de ontmijningsdienst Dovo ondermeer 3.500 obussen naar boven, samen met heel wat ander oorlogsmateriaal. Naast dit materiaal werden ook menselijke resten van soldaten gevonden, waarvan er vier konden worden geïdentificeerd.

Door gebrek aan financiële middelen zijn de opgravingen op dit moment stopgezet. Om deze vier soldaten naar hun laatste rustplaats te brengen, werd dit jaar dan ook een speciale huldiging georganiseerd, waarop ondermeer Ann Van Hecke met haar ouders en familieleden, als nabestaanden van kolonel Naessens, uitgenodigd waren.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode Tielt) van 17 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier