Sofie Staelraeve uit Waregem pleit voor meer innovatie in ouderenzorg

Redactie KW

Volgens Voka-adviseur Sofie Staelraeve uit Waregem moeten de sector van de ouderenzorg dringend nog meer werk maken van vernieuwing.

“We denken en werken te vaak vanuit vaste, vertrouwde structuren”, waarschuwt zij n de het dossier Rusthuizen van Krant van West-Vlaanderen. Voor Voka Vlaanderen coördineerde ze in september vanuit de Health Community van Voka een congres over ouderzorg. Samen met ondernemers, mensen uit de zorgsector en senioren gingen ze er na hoe de sector nog meer zorgkwaliteit kan verzekeren zonder dat de kostenspiraal verder wordt aangezwengeld.

“We missen nog te veel flexibele tussenvormen van wonen voor onze senioren. We redeneren nog te veel vanuit de ons vertrouwde woonzorgcentra,” aldus Sofie Staelraeve. “Voor de meeste mensen is een woonzorgcentrum een eindstation, maar eigenlijk hoeft het dat niet voor iedereen te zijn. Soms worden mensen precies door een opname in een centrum minder zorgbehoevend…”

Zij stelt voor om mensen een persoonlijk zorgbudget toe te kennen. Dat zou de flexibiliteit in zorg en het afstemmen van het zorgaanbod op de vraag stimuleren.

Zij pleit bovendien voor meer onderzoek. “West-Vlaanderen is dan wel de meest vergrijsde provincie, toch verschilt de vergrijzing van streek tot streek. Zo blijkt dat aan de kust – sterk vergrijsd weliswaar – relatief minder hoogbejaarden wonen dan op het eerste gezicht blijkt ui de cijfers. De vraag is: waar gaan die 80-plussers naar toe? Naar een woonzorgcentrum in hun geboortestreek? Als dat zo is, dan moeten we daar rekening mee houden bij het plannen van woonzorgcentra,” vindt Sofie Staelraeve.

(JG, foto HDW)

Het hele interview met Sofie Staelraeve verschijnt van de week in het Dossier Rusthuizen van Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier