Sodaliteit werkt verder aan vernieuwing Boetprocessie

Redactie KW

De Sodaliteit, die in Veurne de Vastenkruisweg en Boetprocessie organiseert, werkt verder aan de vernieuwing van de processie. Naast twee nieuw gerestaureerde beelden zullen ook een aantal figuranten een nieuwe outfit dragen. Er zal ook een herwerkte brochure verkrijgbaar zijn. „We zouden de Boetprocessie graag als Unesco werelderfgoed erkend zien”, klinkt het bij prefect Gilbert Vanlerberghe.

„De Boetprocessie blijft een hoogdag van en voor de Veurnaars, aldus Frank Laleman. „Elk jaar stappen een 300-tal Veurnaars mee, aangevuld met honderden mensen uit andere gemeenten. Twee jaar geleden was het spannend om alle rollen goed op tijd in te vullen, maar uiteindelijk hebben we het gehaald. Vorig jaar kwamen mensen zich spontaan aanbieden om de lege plaatsen in te nemen. De vraag was zelfs groter dan het aanbod want we moesten reservekledij van de zolder halen. Om dat dit jaar te voorkomen, hebben we kledij laten bijmaken voor de Israëlieten en het Volk van Jeruzalem. Die groepen zijn erg belangrijk voor de processie omdat vele figuranten er hun lange deelname begonnen.

„We zouden graag hebben dat de Boetprocessie op de Unesco-lijst als werelderfgoed staat”, aldus Gilbert Vanlerberghe. „Samen met het stadsbestuur hebben we een lijvig dossier ingediend. Een eerste stap is de erkenning als immaterieel erfgoed van Vlaanderen. In juni weten we of we die erkenning zullen krijgen. Als dat zo is komen we een stap dichter bij de erkenning als werelderfgoed.”
?
(GUS)?
Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 30 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier