Socialistische burgemeester Vandecasteele van Oostende onder vuur voor ‘marginalen’-uitspraak

© BENNY PROOT
Redactie KW

Jean Vandecasteele, socialistische burgemeester van Oostende, krijgt de wind van voren nadat hij zich eerder deze week in Knack uitliet over ‘de marginalen’ in zijn stad.

De burgemeester vraagt zich in Knack af waarom zijn badstad zoveel leefloners aantrekt én wil nagaan of hij die trend eventueel kan omkeren. Want, zo redeneert hij, je moet gaan naar een gezond evenwicht, de weegschaal mag niet volledig naar de ene kant overhellen. “Een bevolking mag niet enkel uit marginalen bestaan”, voegt hij er aan toe, en dat weinig verbloemende taalgebruik is bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral op Twitter waren de verontwaardigde reacties woensdag niet uit de lucht en ook Kamerlid en Oostends gemeenteraadslid Wouter De Vriendt van Groen vindt dat de burgervader hier te ver is gegaan en zelfs provoceert. ‘Taalgebruik uit een vorige eeuw’, noemt hij het.

Toch is Vandecasteele niet van plan zijn woorden in te trekken, ook al klinken ze uit de mond van een socialist bijzonder hard. En eerste schepen Bart Tommelein (Open VLD) steunt hem in die volharding.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier