Sociale werkplaatsen feesten bij Cercle Brugge

Redactie KW

Ongeveer 3.000 werknemers van de sociale werkplaatsen in Vlaanderen zijn maandag naar het Jan Breydelstadion in Brugge afgezakt. Ze waren door Cercle Brugge uitgenodigd voor de verjaardag van 10 jaar decreet op de sociale werkplaatsen en het 20-jarige bestaan van het Samenwerkingsverband Sociale Tewerkstelling (SST).

Het feest vond plaats onder de titel “Werkfeest Open Doel”. Het was de bedoeling de werknemers van de sociale werkplaatsen in de bloementjes te zetten. De sector is intussen goed voor meer dan 6.000 duurzame arbeidsplaatsen. Het merendeel van de werknemers heeft door de sociale werkplaatsen opnieuw aansluiting gevonden bij de maatschappij na meer dan 5 jaar werkloosheid.

De sector kent intussen 97 erkende bedrijven verspreid over heel Vlaanderen. Gemiddeld stellen zij 36 doelgroepwerknemers tewerk. De meeste sociale werkplaatsen zijn kringwinkels. Zij zijn goed voor meer dan de helft van de totale tewerkstelling. De Vlaamse overheid subsidieert de sociale werkplaatsen met loonsubsidies en omkaderingssubsidies. Voor 2008 voorziet de Vlaamse begroting 47.424.000 euro ondersteuning aan de sector.

Het feest bestond onder meer uit workshops. Diverse thema’s kwamen aan bod: cultuur, recreatie, natuur, ontspanning en vorming. Eén van de hoogtepunten van de dag was de finale van de voetbalcompetitie tussen 16 ploegen afkomstig uit sociale werkplaatsen. De finale vond plaats in het stadion, nadat de finalisten door de spelers van Cercle Brugge werden verwelkomd.

Het was overigens de eerste keer dat het Brugse stadsbestuur toestemming gaf om de grasmat van het Jan Breydelstadion te laten bespelen door niet professionelen. “De sociale tewerkstelling verdient aandacht en via deze weg willen ook wij ons steentje bijdragen”, zegt schepen Annick Lambrecht.

“Dit project past zeer goed bij onze visie”, vertelt Pol Van Den Driessche van Cercle Brugge. “Die visie bepaalt dat onze vereniging niet alleen wil bijdragen tot de sportbeoefening, maar ook oog moet hebben voor de globale maatschappelijke noden en vereisten inzake een duurzame samenleving.” Alle aanwezige werknemers kregen van Cercle nog een ticket cadeau voor de volgende thuiswedstrijd van groen-zwart op 20 september. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier