Sociale onderhandelingen Mutoh in het slop

Redactie KW

Maandagmorgen werden de onderhandelingen bij Mutoh Belgium heropgestart na een periode van zes weken. “Bij de aanvang van de vergadering kregen we te horen dat verder onderhandelen niet mogelijk was omwille van het feit dat de Japanse directie niet bereid is om de sociale enveloppe te verhogen”, aldus de vakbonden. Donderdag volgt een nieuwe bijeenkomst.

Op 13 mei 2011 werd het collectief ontslag van 124 personeelsleden van de Mutoh-vestiging in Oostende aangekondigd. In het kader van de Wet-Renault werden al diverse bijeenkomsten met de werknemersvertegenwoordigers belegd, maar die onderhandelingen liepen eind juni vast. Na een periode van zes weken werden de sociale onderhandelingen maandagmorgen hervat, maar de vakbonden kregen al onmiddellijk te horen dat de Japanse directie niet bereid is om de sociale enveloppe te verhogen. “Al op 1 juli lieten we, na consultatie van het personeel, weten dat het voorstel van de directie compleet ontoereikend was en dat we op 22 augustus een ernstig voorstel wensten te ontvangen. Nu blijkt er niets gebeurd. De werknemers weten drie maand na de aankondiging nog steeds niet wat hen te wachten staat”, aldus de vakbonden ACLVB, ABVV Metaal, LBC en ACV-CSC Metea.

Op uitdrukkelijke vraag van de vakbonden zal er donderdagmorgen een nieuwe bijeenkomst doorgaan. “Op die bijeenkomst verwachten we bijkomende info van het bedrijf. Betreurenswaardig deze morgen was de houding van de directie die het niet aandurfde het eigen personeel in te lichten van dit nieuw respectloos handelen. Werknemers en vakbonden zijn de dubbelzinnige houding van de plaatselijke directie meer dan beu. Daarom werd ook gevraagd om een vertegenwoordiger van de Japanse directie bij het overleg te betrekken.”

De vakbonden hebben opgeroepen om vanaf nu het werkritme te beperken tot het strikte minimum. Donderdag starten er ook syndicale acties om de druk te verhogen. “Herstructureren is een pijnlijke zaak voor werknemers, maar respectloos en vernederd behandeld worden is wel echt heel grof’, aldus de vakbonden.

(SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier