Sociaal Huis zorgt voor 30.000 euro voor kansarme kinderen in Oostende

Redactie KW

Verspreid over de 25 scholen van het basisonderwijs kunnen momenteel 916 kinderen zich omwille van de wankele financiële thuissituatie eigenlijk geen warme maaltijd of extra begeleiding veroorloven. Om daaraan te verhelpen verdeelt het Sociaal Huis 30.000 euro.

In ons land groeit 1 op 5 kinderen op in armoede. “Bij velen laat dit blijvende littekens na”, zegt Franky De Block, voorzitter van het Sociaal Huis Oostende. “Daar moet dringend iets aan gedaan worden. Vandaar dat we nu in het kader van het plan ‘Kansen voor kinderen’ met de basisscholen van alle onderwijsnetten een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten, waarbij – volgens welbepaalde parameters – 30.000 euro wordt verdeeld. De toegekende bedragen variëren tussen de 400 en 2.500 euro. Dat geld moet dienen om ouders te ondersteunen die over onvoldoende middelen beschikken om hun kinderen op school te laten genieten van een warme maaltijd, fruit, melk en psychologische en/of paramedische begeleiding. Let wel, het gezin zelf ontvangt die centen niet. Alles wordt geregeld via de schooldirectie.”

Schuldenput

De Block benadrukt ook dat deze tussenkomst niet eenmalig is, maar voorwerp uitmaakt van een langlopend project van onbepaalde duur. Dominiek Olivier en Ignace Depotter, coördinerende directeurs van het vrije onderwijsnet, wijzen er op dat de scholen die financiële steun niet gebruiken om zomaar de schuldenput te dempen die door de ouders van deze kinderen gedolven wordt. “Enkel ouders van wie we zien dat ze een inspanning leveren om minstens een deel van de schoolonkosten te betalen, krijgen een financieel ruggensteuntje. De moedwillige wanbetalers komen dus niet in aanmerking.”

(RL)

Sociaal Huis zorgt voor 30.000 euro voor kansarme kinderen in Oostende

Bekijk hier de reportage

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht, en ook in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier