Sociaal Huis werkt in Oostende voor het eerst met wooncertificaten

Redactie KW

Het Sociaal Huis bouwt 34 serviceflats tussen de Torhoutsesteenweg en de Euphrosina Beernaertstraat. „Het is een pilootproject in Vlaanderen, want voor het eerst in België worden de serviceflats aangeboden via wooncertificaten”, zeggen voorzitter Franky De Block en waarnemend secretaris Guy-Paul Libin.

„In Antwerpen werd met de grote trom aangekondigd dat er 5.000 serviceflats met wooncertificaten zouden komen, maar wij zijn de eersten in het land die het ook werkelijk realiseren. Dat komt omdat we kozen voor een niet te groot, beheersbaar project”, aldus Franky De Block. „Maar heel wat andere steden kijken naar ons en ik denk dat er nu velen zullen volgen. De nieuwe serviceflats kosten ons Sociaal Huis geen eurocent. En ook voor de toekomstige bewoners en hun kinderen is het systeem van wooncertificaten erg interessant.”

Certificaten kopen

„Wij bouwen serviceflats van vier types”, legt Guy-Paul Libin uit. „Mensen die een kapitaal ter beschikking hebben of binnenkort ter beschikking zullen hebben, bijvoorbeeld door de verkoop van hun eigen woning, kunnen nu al een wooncertificaat kopen voor een van de vier types serviceflat. Dat is een obligatie met een looptijd van 30 jaar. Als rente krijg je 30 jaar lang het woonrecht in de flat van jouw keuze. Aan het einde van die 30 jaar, of als je de serviceflat verlaat, door overlijden of door verhuizing naar bijvoorbeeld een woon- en zorgcentrum, krijg je het kapitaal terug, maar dan zonder interesten. En dan kunnen andere mensen ook weer via een wooncertificaat in de serviceflat komen wonen.”

Interessant voor kinderen

„Ook voor de kinderen is dit systeem aantrekkelijk, want ze kunnen gerust zijn dat hun ouders in een op maat gemaakt gebouw wonen, samen met leeftijdsgenoten, maar ook dat het kapitaal blijft gevrijwaard”, aldus Guy-Paul Libin. „Je krijgt het geld terug of bij overlijden erven de kinderen het bedrag. Het is mogelijk om het wooncertificaat op naam van de kinderen te zetten, met woonrecht voor de ouders. Op die manier krijgen de kinderen later het kapitaal zonder successierechten te moeten betalen.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier