Sociaal akkoord in de maak bij Mutoh in Oostende

Redactie KW

Bij Mutoh is een sociaal akkoord in de maak. Vakbonden en directie in Oostende zijn het al eens, maandag moet de raad van bestuur in Japan zijn fiat geven.

Bij Mutoh in de Archimedesstraat in Oostende worden sinds 1991 snijplotters en grootformaatprinters gemaakt. Halfweg mei werd bekendgemaakt dat 124 van de 169 banen er moeten sneuvelen. De productie gaat verder in de Japanse vestiging, in Oostende blijven enkel de verkoop, onderhoud en ondersteuning over.

Vorige week nog uitten de vakbonden hun ongenoegen omdat een eerste voorstel van sociaal akkoord voor hen ontoereikend was en een verbeterd voorstel wekenlang uitbleef. Er werden voor volgende week acties aangekondigd als er niet snel een nieuw voorstel zou komen.

Maar dat dreigement wordt voorlopig niet hard gemaakt, want de Oostendse directie presenteerde donderdagmorgen eindelijk een verbeterd voorstel aan de vakbonden. Na onderhandelingen kwamen vakbonden en directie tot een gemeenschappelijk voorstel, dat ze nu voor 100% zullen ondersteunen bij de Japanse raad van bestuur.

De vakbonden sleepten nog wat meer uit de brand dan aanvankelijk was voorgesteld, maar het is nu wachten op de goedkeuring van de raad van bestuur in Japan. Die is normaal voor maandag gepland. Dinsdag komen vakbonden en directie opnieuw samen in Oostende. ‘Het gaat de goede richting uit’, zegt vakbondssecretaris Marc Vandenberghe van ACV-Metea. ‘Alle acties worden minstens tot dinsdag opgeschort.’

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier