Snoeien om te groeien in Langemark-Poelkapelle

Redactie KW

Het schepencollege van Langemark-Poelkapelle stelde in twee keer het meerjarenplan voor. Er wordt fors gesnoeid in retributies en toelagen,maar de belangrijkste belastingen worden niet verhoogd.

De raadsleden van OCMW en gemeente en de leden van de adviesorganen kregen de strategische- en financiële nota 2014-2019 voorgeschoteld. Het college stelt voor om in beide openbare besturen tijdens de nieuwe bestuursperiode geen nieuwe leningen aan te gaan. Dat resulteert voor de gemeente en OCMW na bijkomende besparingen in 2019 in een plus van 3,6 miljoen euro. Daarnaast investeert gemeente en OCMW 13,3 miljoen euro en lossen ze de schuld met 5,5 miljoen euro af.

De aanvullende belasting op personenbelasting blijft op acht procent behouden alsook de onroerende voorheffing op 1900 punten. De diensten van OCMW en gemeente schuiven nog meer in elkaar wat kostenbesparingen oplevert. Dat gebeurt samen met het niet vervangen van mensen die op pensioen gaan. De verenigingen gaan meer moeten betalen voor dienstverlening of zullen zelf de handen uit de mouwen moeten steken. In Poelkapelle komt een buitenschoolse kinderopvang voor 80 kinderen en worden vrijliggende fietspaden aangelegd. In Langemark bouwt men het sociaal huis en wordt in publieke-private samenwerking de senioren- jongerencampus uitgebouwd.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier